Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

30981 miejsce

Grzybowy sekret w kurzym gnieździe

Im bardziej za oknem pogoda przypomina mi o konieczności przygotowania się do zimy, tym chętniej sięgam w kuchni po przepisy bardziej tłuste, kaloryczne, a przy okazji dające szybkie uczucie sytości.

Niespodzianki można podawać również z grzankami / Fot. Szymon NiemiecNajczęściej gotuję wtedy potrawy mięsne, ale przecież nie samym wołem czy wieprzkiem człowiek żyje. Stąd od czasu do czasu kupuję kurczaka i eksperymentuję.

Piersi z kurczaka to dosyć wdzięczny temat w kuchni. Pomysłów na ich przyrządzanie jest mnóstwo i w zasadzie wystarczy odrobina wyobraźni, by przygotować naprawdę wspaniałe danie. Jednym z moich ostatnich pomysłów było połączenie smaku grzybów z kurczakiem. Miałem w lodówce piersi drobiowe i całkiem pokaźny koszyczek pieczarek. Pozostało mi tylko wymyślić, jak je połączyć w jednej potrawie. Nie byłbym przecież sobą, gdybym poprzestał na banalnym uduszeniu pieczarek na maśle i usmażeniu kotletów z kurczaka. Bo i niby po co gotować dwie potrawy, skoro można z nich zrobić jedną - całkiem nową? Tak powstał pomysł na kurze piersi nadziewane pieczarkami.

Aby przygotować tę kulinarną niespodziankę należy zacząć od samego farszu. 250 gram pieczarek myjemy dokładnie i drobno siekamy. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy dwie łyżki stołowe masła. Kiedy masło się rozpuści, dodajemy jedną drobno posiekaną cebulę i dusimy ją do zeszklenia. Wtedy dodajemy pieczarki. Oczywiście niektórzy będą narzekać na użycie masła, sugerując zastąpienie go tańszym olejem. Jest to możliwe, ale szczerze odradzam taki zabieg. Masło, dzięki zawartości śmietany daje niesamowity posmak naszej potrawie, a pieczarki na nim duszone mają o wiele więcej do zaoferowania naszemu podniebieniu niż analogiczne duszone na oleju czy oliwie.

Pieczarki z cebulą dusimy do momentu, w którym powstały sos zredukujemy prawie do zera. Naszym celem jest bowiem otrzymanie gęstego farszu grzybowo cebulowego. Farsz musimy oczywiście jeszcze doprawić. W tym celu do ostudzonej masy dodajemy wyciśnięte dwa ząbki czosnku, odrobinę pieprzu i soli, oraz posiekaną natkę pietruszki. Aby dodatkowo zagęścić nasz farsz dorzucamy mniej więcej 200 gram startego żółtego sera. W ten sposób otrzymamy gotowy farsz, którym za chwilę będziemy nadziewać nasze piersi z kurczaka.

Do naszej potrawy będziemy potrzebowali mniej więcej czterech piersi z kurczaka. Każdą z nich traktujemy tłuczkiem do mięsa tak, jakbyśmy przygotowywali antrykot czy zwykły kotlet. Mówiąc prościej, po prostu rozbijamy mięso na cienkie płaty. Nie przesadźmy jednak z zastosowaną siłą. Wystarczy, jak nasze kotlety będą miały mniej więcej pół centymetra grubości.

Każdy kotlet oprószamy z obu stron ostrą papryką i drobno zmielonym pieprzem. Następnie na środek każdego z nich kładziemy czubatą łyżkę naszego farszu. Kotlety składamy na pół, tak aby uformowały rodzaj muszelek z farszem w środku. W płytkiej miseczce rozbijamy jajko, a na talerzu mieszamy ze sobą w stosunku pół na pół tartą bułkę z mąką. W tak przygotowanej panierce obtaczamy nasze muszelki pilnując, aby farsz nie wyskoczył nam na zewnątrz a stykające się krawędzie kotletów były dokładnie pokryte panierką. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni aż do ładnego zbrązowienia panierki.

Przygotowane w ten sposób niespodzianki możemy podawać na przykład z kopytkami i surówką.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (6):

Sortuj komentarze:

  • Autor usunął profil
  • 16.01.2011 10:21

Zima odmładza! Dojrzałe owoce to najlepszy prezent jaki możesz sobie zrobić w zimie. Jeśli pragniesz zdrowia i zachęty do życia postaraj się zdobyć codziennie inny owoc; najlepiej świeży!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeżeli uważasz tak jak ja :Kliknij gwiazdkę, bo to najsympatyczniejszy komentarz dla autora lub napisz, sfotografuj lepiej.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Mmmm pycha :))

Komentarz został ukrytyrozwiń

Kiedyś w snatorium "bywszy" dostałem taki sekret od sasiada przy stoliku, na smażenie pieczarek. Najpierw trzeba je poddusić na prawie suchej patelni, ewnetualnie podlanej odrobina wody. Potem sok, który puszcza, odlać lyżka. Dopiero wtedy dodać maslo, bo na masle sa rzczywiscie najpyszniejsze i smazyc. Nie wierzylem ale spórbowalm i odtąd tak robie. Są badziej delikatne i smaczniejsze. Pyrsk Ludkowie!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Witaj Szymonie! :)
Pichcisz z zamiłowaniem, bo jestes smakoszem.

A mnie - nic mnie tak nie zniechęca do jedzenia, jak konieczność wykonania 3-4 stopniowych mnipulacji produktami. :)))

Komentarz został ukrytyrozwiń

5* Wypróbuję ten przepis.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.