Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

5969 miejsce

Grzyby tematem Kulinarnej Akcji Bezpośredniej Slow Food

Jeśli zastanawialiście się kiedykolwiek jak smakują białe purchawki czy fioletowe gąsówki zarezerwujcie sobie czas 24 listopada i przyjdźcie do Qchnii Artystycznej. Spotkanie o grzybach organizuje Slow Food. Będzie smacznie i ciekawie!

grzyby na patelni / Fot. fot.Ewa TinaSpotkanie o grzybach organizowane jest w ramach KAB, czyli Kulinarnej Akcji Bezpośredniej. KAB to cykliczna impreza organizowana przez Warszawskie Convivium Slow Food.

O grzybach opowiadać będą pani Marta Wrzosek z Polskiego Towarzystwa Mykologicznego, restaurator Marcin Kręglicki, prezes Las-Bór Waldemar Tomaszewski a także dziennikarz i znawca kulinariów pan Piotr Adamczewski.

W planie spotkania informacje jak zbierać, przechowywać, suszyć i przetwarzać leśne grzyby ale też rozwiązanie dylematów czy grzyby, które są nie jadalne są trujące? Po spotkaniu jak zawsze smakowity kiermasz tym razem przesiąknięty smakiem i aromatem tematu spotkania.

KAB "o Grzybach" odbędzie się w sobotę 24 listopada, o godzinie 11.00 w Restauracji Qchnia Artystyczna w Zamku Ujazdowskim, przy ulicy Jazdów 2 w Warszawie. Najlepiej dojechać ulicą na tyłach Placu na Rozdrożu i zaparkować przy Centrum Sztuki Współczesnej w Zamku Ujazdowskim lub komunikacją miejską do Placu na Rozdrożu i przespacerować się uroczą alejką.

Dodatkową atrakcją jest możliwość obejrzenia przedpremierowego seansu filmu, nad którym Slow Food Warszawa objęło oficjalny patronat:

Tam, gdzie rosną grzyby (Now, Forager)

Reż. Jason Cortlund, Julia Halperin; Polska / USA 2012; 93min

Projekcja odbędzie się w KINO.LAB w Zamku Ujazdowskim.

Koszt uczestnictwa w imprezie nie jest wygórowany dla Członków Slow Food - 5 zł a dla wszystkich pozostałych 10 zł. Dla uczestników KAB bilet do kina tylko 10 zł.

W planach Slow Food Warszawa na najbliższe pół roku są jeszcze inne akcje poświęcone między innymi tematom: Śledzi, Mleka i Wędlin. A także warsztaty rodzinne o pierogach, faworkach, pączkach.

A przed nami wielkie święto 10 grudnia TERRA MADRE DAY LINK

W czerwcu zaś slowfoodowy piknik: SMAKOŁYKI NA KOCYKI.

Zapowiada się smaczny rok!


Zarejestruj się i napisz artykuł
Znajdź nas na Google+

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Zobacz także:

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.