Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

50338 miejsce

Gumbo, czyli magia w potrawce

"Czarownice mogą się mylić, ale w dobrym gumbo znajdziesz odpowiedź na wszystko" - twierdziła szamanka voodoo w jednej z książek Terrego Pratchetta. Coś w tym musi być, bo wprowadzenie magii voodoo do kuchni daje niespodziewane efekty smakowe.

Gumbo z krewetkami. Zdjęcie na licencji PD. / Fot. WikipediaCzy wiecie, że magia kuchenna to jedna z najstarszych form działań magicznych na świecie?
Tak tak, zanim nasi przodkowie zaczęli używać zaklęć do leczenia lub sprowadzania chorób, przynoszenia szczęścia lub pecha, ich żony, matki, babki i kochanki używały magii w kuchni. I nie mam tutaj na myśli popularnej przyprawy do zup, ale mieszanki wiedzy, wiary i doświadczenia. Okruchy tych wierzeń przetrwały do dzisiaj i doskonale się czują w naszych, doprowadzonych często do kulinarnego absurdu, kuchniach XXI wieku.
Aby jednak przyjrzeć się nieco bliżej magii kuchennej, należy udać się w smakową podróż za ocean. Usadówcie się zatem wygodnie na miotle lub innym sprzęcie gospodarstwa domowego i lećcie za mną.

Voodoo w kociołku


"Kumbaya My Lord, Kumbaya" podśpiewuję pod nosem, biorąc się do przygotowywania jednej z najbardziej smakowitych potraw, wywodzących się wprost z wysp karaibskich. Mam tutaj na myśli oczywiście słynne gumbo, czyli potrawkę, o której wariacjach, przepisach i sposobach doprawiania można by napisać nie jedną książkę.

Tak, jak każda polska gospodyni ma swój własny, tajemny przepis na dobry rosół, tak i każda karaibska gospodyni ma swoje gumbo. Wspólny mianownik dla tej potrawy, we wszystkich przepisach sprowadza się do zasady: "Wszystko co się rusza, po dodaniu odpowiedniej ilości ziół i paru zaklęć, nadaje się do jedzenia". Szokujące? A gdzież tam. W swoich podróżach po świecie miałem okazję próbować takich rzeczy, od których na samo wspomnienie język staje mi kołkiem. Ale, patrząc na to z drugiej strony, kto nie ryzykuje, ten w kuchni nie ma co robić.

Zanim jednak przystąpimy do działań magicznych, proponuję dobrze przygotować kuchnię. Do produkcji gumbo będziemy potrzebować solidnego kociołka. Od razu pragnę zauważyć, że możecie zapomnieć o emaliowanych lub aluminiowych garnkach, jakie spotyka się najczęściej w naszych kuchniach. Najlepsze gumbo robi się albo w stalowym kociołku, albo w kamionkowym naczyniu. Sam używam żeliwnego garnka z grubym dnem, dzięki któremu potrawa się nie przypala, równomiernie utrzymując ciepło przez długi czas.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (10):

Sortuj komentarze:

iwonka x
  • iwonka x
  • 28.09.2011 23:10

a to mozna zrobic bez tych morskich robaczkow?bo nie jestem fanem jedzenia,ktore sie na mnie patrzy...cos zamiast?

Komentarz został ukrytyrozwiń
jwjblwyglur
  • jwjblwyglur
  • 15.07.2011 00:20

C5LPUD <a href="http://gqjcqwlqcqib.com/">gqjcqwlqcqib</a>, [url=http://tzbvmlclaxzl.com/]tzbvmlclaxzl[/url], [link=http://tfriuzyehuuk.com/]tfriuzyehuuk[/link], http://tfzsiumjvyau.com/

Komentarz został ukrytyrozwiń

plus :-)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Gumbo jest bardziej pracochłonne... Oj... Hania mnie prześwięci :D

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 05.09.2007 22:42

Wyszly, Szymku, wyszly... :), ale rzeczywiscie kosztowalo to Hanie troche czasu :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

A kartacze wyszły?

Współczuję Małżonce.... tyle godzin przy kuchni ;)

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 05.09.2007 21:47

(+) Gotowanie nie jest moja silna strona... jedzenie frykasow jak najbardziej :) Z kartaczami sie udalo, moze - musze tylko byc kilka dni bardzo grzeczny :) - uda sie rowniez z gumbo :)))

Komentarz został ukrytyrozwiń

To Ci jeszcze na ucho podpowiem, że jak dodasz kawałek kurczaka wędzonego, to uzyskasz efekt Big Mama's Gumbo (taka wersja z Luisiany)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Beato... jak nie ma kociołka, to OSTATECZNIE może być duży garnek emaliowany.... ale wtedy trzeba stać nad nim i pilnować... (zamiast krabów możesz użyć piersi z kurczaka - to taki mój prywatny tajemny dodatek)

Komentarz został ukrytyrozwiń

(+) jak zwykle zapamiętuję - przepis na pewno się przyda ...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.