Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

60997 miejsce

Harry Potter i Insygnia Śmierci. Pierwsze oceny i recenzje

Za nami premiera ostatniej ekranizacji przygód Harrego Pottera, czyli "Insygniów śmierci cz. 2". Film zapowiadany był hucznie, a czekała na niego rzesza fanów. Jakie są ich wrażenia po obejrzeniu ósmego filmu o uczniach Hogwartu?

 / Fot. PAPJako że nie śledzę przygód Harrego i raczej nie jestem fanem książek J.K. Rowling,
postanowiłem zapoznać się z recenzjami wspomnianego filmu. Starając się również zrozumieć fenomen serii, na pierwszy ogień wziąłem komentarze z zagranicznych serwisów (premiera Harrego w UK odbyła się 7 lipca).

IMDB - 8,7/10


Większość z 32 recenzentów nie kryje swojej fascynacji najnowszą częścią przygód Pottera. Oceny oscylują wokół 9-10. Prawie połowa z użytkowników (13 osób) z czystym sumieniem dała filmowi 10/10. Z drugiej strony pojawiają się również komentarze bardziej krytyczne (oceny 6 i 7). Co ciekawe, we wszystkich grupach dominuje zachwyt nad efektami specjalnymi i pracą kamery. Zapoznajmy się z najciekawszymi fragmentami recenzji:

"Najlepszy film widziany w życiu" 10/10
"Film był sto razy lepszy, niż sobie wyobrażałem. Trzeba go zobaczyć - proszę, idźcie i zarezerwujcie bilety do kina. Najlepsza część sagi. Najlepsza część jakiejkolwiek serii, która znajduje się na IMDB" (Nathan Cheen).

Premiera nowego Harrego Pottera. Zagłosuj na swoją ulubioną część

"Najlepszy film, jaki widziałem" 10/10
"Insygnia Śmierci cz. 2 są doskonałe - od początku, aż po sam kres! Aktorstwo jest na niewiarygodnie wysokim poziomie. Daniel Radcliffe udowadnia, że nadal jest jednym z najlepszych aktorów wszech czasów. Efekty specjalne zapierają dech w piersiach. Nie będę zaskoczony, jeśli film zdobędzie 10 Oskarów. Widziałeś Titanica, widziałeś Ojca Chrzestnego, widziałeś Skazanych na Shawshank? Uwierz: ten film jest lepszy niż one wszystkie razem wzięte" (petsociety05)

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (23):

Sortuj komentarze:

Kajla
  • Kajla
  • 15.08.2012 20:23

Sorry Xxx, ale najlepiej zarabiające filmy na świecie czyli według Wikipedii, a nie Twojego widzimisia to ''Avatar'' i ''Titanic''. Musisz się jeszcze dużo nauczyć -,-

Komentarz został ukrytyrozwiń
Kajla
  • Kajla
  • 15.08.2012 20:21

Są dwa najlepsze filmy :
''Titanic''
''Przeminęło z wiatrem''
I KONIEC !

Komentarz został ukrytyrozwiń
Kacper
  • Kacper
  • 05.02.2012 15:30

Czytałem wszystkie książki i oczywiście wiele w filmach pominięto i wiele zniekształcono i to tego można się przyczepić ale do samej książki nie ma o co. Mariuszu Orłowski czytałeś książkę ? Bo wydaje mi się że nie a teraz siedzisz przed kompem (bo co innego miałbyś robić ) i mówiąc kolokwialnie "hejtujesz" . A tak wgl to wydaje mi się że jesteś biednym samotnym 40-latkiem którego opuściła żona i teraz swój żal oddajesz w internecie xd nie no żartuje ; p A wracając do tematu to po protu "OGAR" tobie się coś nie podoba a innym się podoba i chuj ci to tego ! -,- Pozdrawiam Potteromanów; D

Komentarz został ukrytyrozwiń
Piotr Śliwiński
  • Piotr Śliwiński
  • 22.07.2011 11:12

Po pierwsze słuchajcie starszego i bardziej wykształconego człowieka od siebie. Żeby nie było- czytałem Harrego Pottera z czystej ciekawości. Na literaturze się nie znam i nie wiele przeczytałem ALE...
Jestem w stanie zauważyć (w przeciwieństwie do was) że ten film jest... DO DUPY! ja nie wiem czy jesteście jacyś chorzy czy nie, ale chyba nie zauważacie drastycznych różnic dodanych przez realizatorów filmu, może po krótce wam je pokażę na podstawie dwóch ostatnich części:

1. Hedwiga ucieka z klatki i zasłania Pottera ;| mało rażące, jeśli chodzi o błędy w drugiej części
2.Crab- zamiast niski gruby i BIAŁY, aktor, który go odgrywa jest WYSOKI GRUBY I CZARNY (wybuchnąłem śmiechem jak tylko go zobaczyłem)
3. scena pod koniec filmu- Potter łapie Voldemorta, mówi "Tom, skończmy to razem" po czym razem z nim
skacze z wieży czy czegoś tam... WTF?!
+ oblężenie Hogwartu wyglądało jak oblężenie Helmowego Jaru z Władcy Pierścieni
+ rozmowa z Dubledorem w "Matrixie" ................. ale to akurat musiało tak wyglądać, bo tak było napisane
Więc drogie dzieci, ja jako jedno z was, które też czytało i też oglądało mówię Wam: przestańcie się podniecać, bo sami nawet nie zauważacie, że nie ma czym! a to, że szanowna pani Rowling tak dała spieprzyć swoją książkę już 5 ekranizacją, świadczy tylko o tym, że całego HP ma głęboko w poważaniu i liczy się dla niej tylko kasa

Komentarz został ukrytyrozwiń

Xxxx - nie pisałem że "Harry Potter" nie jest ciekawy, pisałem tylko że jest szkodliwy i ceniony przez osoby niekompetentne intelektualnie. Co do "Iliady" - to miała o wiele więcej wydań, o wiele większe nakłady, wiele więcej tłumaczeń, o wiele więcej ekranizacji, była popularna o wiele dłużej, i jeszcze jest w kanonie literackim, itd. Co do cyklu filmów, ekranizacji, gier i liczby gadgetów - wiele opowieści pod tym względem przewyższa "Harrego Pottera", tak pod względem czasu jak i zasięgu - a przykłady już podawałem.

Komentarz został ukrytyrozwiń
Xxxx
  • Xxxx
  • 18.07.2011 22:38

panie mariuszu sam se pan przeczytaj iliade czy cos tam . harry potter to najlepszy film najslynniejszy i najwiecej zarabiajacy . a pana ''iliada'' nawet 1/4 tego nie zarobi ani inne pana wspaniale dziela ;D a co do plagiatu to przydało by sie zainteresować tym ze Rowling była posądzona o plagiat ale uniewinniono ją i nie było zadnego plagiatu. widac wypowiedz oraz brak zainteresowania rowne 0 ;)))... a i nie tylko dzieciaki oglądają harrego pottera ale takze i starsze osoby . gdyby nie był tak interesowny nie zrobił by takiej furrory a takze nie zarobił takiej wielkiej popularności przez tyle lat . obecnie film jest najlepiej zarabiającym filmem na swiecie. a aktorzy najlepiej zarabiającymi dzieciakami w angli . takze troche se pan poczytaj a potem sie udzielaj i wal farmazony

Komentarz został ukrytyrozwiń

Oj, dzieciaki, powinniście najpierw poczytać mitologię starogrecką, starorzymską, skandynawską, mezopotamską, itp., następnie eposy średniowieczne, w końcu klasykę literatury nowożytnej, a byście zrozumieli że treści zawarte w "Harrym Potterze" są kalką, synkretycznym plagiatem, czyli pocięciem fabuł oraz postaci ze znanych dzieł z przeszłości i sklejeniem ich w jednej opowieści, bez żadnego istotnego wkładu własnego przez panią Rowling. Szkodliwość Pottera więc jest znacząca i szeroka, gdyż powoduje że widzicie i znacie jedynie zniekształcone obrazy dawnych mitów i postaci, nawet nie wiedząc skąd się wywodzą i jakie są ich pierwowzory, co będzie rzutowało na waszą niekompetencję w pojmowaniu historii, sztuki, literatury, kultury oraz religii. To co "jecie" i zachwalacie to zmiksowana papka dla intelektualnych niemowląt, a powinniście mieć twardy zgryz i spożywać pokarmy twarde, oryginalne i pełnowartościowe. Zdaję sobie sprawę że z racji młodego wieku nie znacie jeszcze klasyki (choć powinna ona być wam dana w szkołach), i w związku z tym nie mam do was pretensji odnośnie tego co wypisujecie. Ale mi, jako starcowi, który wiele przeczytał i wiele się kształcił na uniwersytetach, dajcie chociaż możliwość uzmysłowienia wam powyższego faktu. Pojmijcie, że pani Rowling nie jest twórcza, gdyż studiowała literaturę na uczelni, swoje obowiązkowe lektury pocięła, pokreśliła i skleiła, tworząc "Harrego Pottera", i takie działanie nazywa się synkretycznym plagiatem. PS.: Co do Szumeru - jest to historyczna kraina w Mezopotamii (dzisiejszy południowy Irak), o której błędnie mówi się Sumer, a błędnie dlatego że Szumerowie mówili o niej Szumer a nie Sumer (błędna nazwa "Sumer" rozpowszechniona została przez anglojęzycznych badaczy, ponieważ nie posiadali oni w swoim języku zgłoski "Sz", którą to zgłoską posługiwali się Szumerowie i która występuje i dziś np. w języku arabskim).

Komentarz został ukrytyrozwiń
fanka harry'ego
  • fanka harry'ego
  • 18.07.2011 10:31

Widziec pottera przez kalke to to samo co byc chrym na umysle

Komentarz został ukrytyrozwiń
Warszawiak
  • Warszawiak
  • 17.07.2011 20:29

A mnie to w wypowiedzi (najwyraźniej) jedynego tu kompetentnego intelektualnie zaintrygowało kto lub co to jest ten "Szumer"... Może chodziło o "szmer"? Bo chyba nie o Sumerów?

Komentarz został ukrytyrozwiń
Filmofan
  • Filmofan
  • 17.07.2011 20:19

Durny to chyba za słabe słowo. Jedno to nie lubić HP, czy nie interesować się tym, a drugie postrzegać go jako tylko i wyłącznie kalkę...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.