Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

2870 miejsce

Hiszpania. Galicja - region o niezwykłych walorach

Galicja to najbardziej wysunięta część Hiszpanii w północno-zachodniej części półwyspu Iberyjskiego. W średniowieczu była już dobrze znana, za sprawą pielgrzymów podążających do grobu Świętego Jakuba w Santiago de Compostela.

Megalityczne kamienie jako symbole celtyckiej kultury. / Fot. Isabella DegenKrajobraz i klimat zaprzecza wszelkim oczekiwaniom z jakimi przyjeżdża tu turysta. Bliskość Atlantyku sprawia, że powietrze jest wilgotne i rześkie, często wieje wiatr a temperatury nawet latem nie przypominają południa Hiszpanii.
Intensywnie soczysta zieleń świadczy o dużej wilgotności powietrza. W Galicji ludowe porzekadło głosi – co dzień przez godzinę musi padać deszcz. Dlatego też jest tu tak zielono a jarzyn i owoców też nie brakuje.
Morze o odcieniu błękitno-szarym a w zatokach czyli w Rias Gallegas piękne o odcieniu szmaragdowym. Mieszkańcy tego regionu zdecydowanie różnią się od swoich hiszpańskich południowych sąsiadów. Ludzie są zamyśleni, refleksyjni a przy bliższym poznaniu serdeczni i otwarci.
Wszędzie czystość aż zadziwia, tak zadbanych ulic, domów i czystych toalet dawno nie widziałam, świadczy to o dużej kulturze mieszkańców.
W drodze do Wieży Herkulesa mężczyzna grający na kobzie. / Fot. Isabella DegenWieża Herkulesa / Fot. Isabella DegenSkaliste wybrzeże. / Fot. Isabella Degen
Galicja ma celtycką przeszłość co uwidacznia się w kulturze, w muzyce i w tańcach. W muzyce ludowej dominują piskliwe dźwięki kobzy, którą miałam okazję posłuchać.
Swoje uczucia religijne wyrażają w budowaniu krzyży, przydrożnych kalwarii, w procesjach, w świętowaniu licznych odpustów.
Kuchnia Galicji różni się od tradycyjnej kuchni hiszpańskiej, tu prawie wszystko przyrządza się na sposób "gallego". Owoce morza i ryby to podstawa kuchni galicyjskiej. Na halach targowych można zachwycić się ich ilością i różnorodnością. Fascynujące widoki ogromnych ryb atlantyckich o żarłocznych pyskach, różnej wielkości homary, kraby, krewetki langusty,muszle i mule. W każdej restauracji w witrynach można zobaczyć te przysmaki. Galicja jest największym ośrodkiem rybołówstwa w Hiszpanii.
Morszczuki / Fot. Isabella DegenCabracho-skorpena pospolita / Fot. Isabella DegenPercebes - specjalność z Galicji. / Fot. Isabella Degen

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

Pani Małgorzato :) Dziękuję ! Jeszcze będzie jedna galeria z Santiago de Compostela ... ale niestety "deszczowa".

Komentarz został ukrytyrozwiń

Zdjęcie podpisane: skaliste wybrzeże do wielokrotnego oglądania...:) Ciekawy tekst, interesujące fotografie.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.