Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

58979 miejsce

IBM blokuje asystenta Siri. Zasadnie?

Pracownicy IBM mogą do pracy przynosić smartfony firmy Apple, ale mają zakaz korzystania z asystenta głosowego Siri. Dlaczego?

Sonda

Czy IBM zasadnie blokuje dostęp do Siri swoim pracownikom?

IBM blokuje Siri od Apple w swoich sieciach wewnętrznych. / Fot. Flickr/Photo Giddy (CC BY-NC 2.0)Wyobraź sobie, że pracujesz w IBM, jednym z najstarszych koncernów informatycznych. Na terenie firmy możesz mieć przy sobie smartfona Apple, ale nie możesz korzystać z najnowszej, "topowej" funkcji - asystenta głosowego Siri. Uważasz, że to niesprawiedliwe?

Firma obawia się, że wypowiadane zapytania mogą być gdzieś przechowywane - powiedziała w wywiadzie dla MIT Technology Review, CIO IBM, Jeanette Horan.

Wygląda na to, że rzeczywiście mogą mieć rację.

Podczas korzystania z Siri wypowiadane słowa są rejestrowane i wysyłane do Apple w celu przetworzenia - głosi fragment broszury Ważne informacje. Siri zbiera również więcej informacji takich jak "(...) imię i pseudonim Użytkownika, nazwy, pseudonimy i powiązania (np. „mój ojciec”) kontaktów z książki adresowej oraz tytuły utworów(...)".



Jak dalej czytamy:

"Korzystanie z Siri oznacza wyrażenie przez Użytkownika zgody na przesyłanie, gromadzenie, przechowywanie, przetwarzanie i używanie tych informacji (w tym materiału głosowego i Danych użytkownika) przez Apple, firmy zależne oraz przedstawicieli, aby udostępniać oraz ulepszać Siri oraz inne produkty i usługi Apple. Jeśli włączone są usługi lokalizacji, do Apple wysyłane jest również położenie Urządzenia iOS w trakcie składania żądania, co pozwala zwiększyć dokładność odpowiedzi na żądania związane z bieżącą lokalizacją. Użytkownik może wyłączyć funkcję lokalizacji Siri (...)".

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.