Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

182299 miejsce

Ile ołowiu jest w ekologicznej marchewce?

  • Źródło: Dziennik Łódzki
  • Data dodania: 2006-10-20 07:51

Redakcja "DŁ" zleciła Centralnemu Ośrodkowi Badawczo-Rozwojowemu Przemysłu Gastronomicznego i Artykułów Spożywczych w Łodzi zbadanie żywności ekologicznej pod kątem zawartości metali i konserwantów.

fot. Paweł Nowak/Dzienni ŁódzkiDo analizy przekazaliśmy artykuły kupione w łódzkich sklepach ze zdrową żywnością: fasolkę w pomidorach, marchew, mleczko sojowe, sojowy pasztet borowikowy i nektar z czarnej porzeczki. Pracownicy laboratorium wykryli w nich jedynie nieznaczne ilości metali ciężkich: kadmu, ołowiu, rtęci, azotanów i azotynów.

- W żywności tej nie było konserwantów. Obecność metali ciężkich, których poziom nie przekracza norm, można wytłumaczyć zanieczyszczeniami ze środowiska naturalnego - mówi dr Beata Bartodziejska, kierownik Centralnego Laboratorium Jakości.

Zdaniem dr Ewy Leśniewskiej z Instytutu Chemii Ogólnej i Ekologicznej Politechniki Łódzkiej, gleby w naszym kraju są zanieczyszczone, ale nie odbiegają pod tym względem od europejskich. - Obecności metali ciężkich nie da się w nich wykluczyć - podkreśla dr Leśniewska.

Wyniki badań nie zaskoczyły Tomasza Skrzypczaka z firmy produkującej fasolkę w pomidorach.

- Produkcją żywności ekologicznej zajmujemy się od półtora roku - mówi Tomasz Skrzypczak. - Towary, które otrzymujemy od naszych kontrahentów, badane są w niezależnym laboratorium.

Jednym z dostawców ekologicznej żywności jest Marian Lipiński z Szadku. Od 20 lat prowadzi 17-hektarowe gospodarstwo, w którym uprawia warzywa i zboże. - Nie stosuję żadnych nawozów syntetycznych, jedynie naturalne, które rozkładają się powoli. Odrzuciłem także sztuczne środki ochrony roślin, w zamian stosuję płodozmian. Koniczyna, którą obsiałem 30 procent gruntów, pozwala na utrzymanie żyzności gleby - mówi rolnik.

* * * * *

Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Przemysłu Gastronomicznego i Artykułów Spożywczych w Łodzi zajmuje się bezpieczeństwem i jakością żywności. Laboratorium wdrożyło system zarządzania zgodnie z normą europejską PN-EN ISO/IEC 17025, legitymuje się także certyfikatem akredytacji nr AB 212, nadanym przez Polskie Centrum Akredytacji. Specyfiką placówki jest ocena jakościowa artykułów rolno-spożywczych, wody i kosmetyków.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (3):

Sortuj komentarze:

Ale czy kilogram marchwi z Pb nie jest cięższy od kilograma samej marchwi? Jak pierza i żelaza?

Komentarz został ukrytyrozwiń

"Ile ołowiu jest w ekologicznej marchewce?' --- wystarczy zważyć.. marchewkę :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Zatem - ile miligramów jest Pb w ekologicznej marchewce?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.