Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

17986 miejsce

Indonezyjski przekładaniec - Kue Lapis

Pierwszy rzut oka na nasze dzisiejsze ciacho może sprawić wrażenie, że jest to trudne w realizacji dzieło. Zapewniam jednak, iż tak nie jest. Pójdzie wam łatwo i bez żadnych problemów. Oto mój przekładaniec z Indonezji.

Indonezyjski Przekładaniec / Fot. Andi Nur Hafsah ŚmieszekSkładniki:

10 żółtek z jajek
100 gr cukru pudru
125 gr niesolonego masła
70 gr mąki do ciasta
Dżem - według preferencji, truskawkowy, wiśniowy bądź z owoców leśnych
30 gr pudru czekoladowego, gorzkiego
Dwie blachy kuchenne o tych samych kształtach (najlepiej prostokątne)

sposób przyrządzania - 1 / Fot. Andi Nur Hafsah ŚmieszekSposób przyrządzania:

1. Rozgnieść masło na miękką, masę maślaną.
2. Zmiksować żółtka z cukrem, do momentu nabrania masy i uzyskania puszystej konsystencji, a następnie dodać, przygotowana masę i zmiksować wspólnie, raz jeszcze.
3. Podzielić zmiksowaną masę na dwie równe części, przeznaczając jedną na część „jasno-białą”, a drugą na czekoladową.
4. Dodaj 50 gr mąki i mieszając rozprowadź w jednej części masy żółtkowo/maślanej - to będzie twoja „biała” baza ciastowa.
5. Dodaj pozostałe 20 gr mąki do 2. połowy masy, dodatkowo dosyp do tego 30 gr czekolady. Wymieszaj jak w pierwszym przypadku, i w ten sposób uzyskasz bazę dla części czekoladowej.
6. Przygotuj blaszki kuchenne do wypieku, smarując je lekko masłem i posypując mączką, by ciasto nie kleiło się podczas wyjmowania.
7. Pierwsze partia ciasta do foremko numer 1.
8. A druga analogicznie do 2.
9. Wygładź ciasto na powierzchni, w celu nadania wypiekowi odpowiedniego wyglądu :) Umieść obie wypełnione ciastem blachy w rozgrzanym do 180 stopni piecu. Pozostaw je w nim na około 20 minut - do wypieczenia się ciasta.
10. Po wyjęciu z pieca, wystudź obie części naszego przekładańca indonezyjskiego.
11. Teraz nie pozostaje ci nic innego, jak położyć swój ulubiony dżem, na tę cześć która będzie spodem ciasta. Drugą część przyłóż, czyli przyklej na tę pierwszą. Odczekaj chwilę by się „związały”.
12. No I ostatnia faza, cięcia i konsumpcji.

Selamat Makan życzy Wam Arun
sposób przyrządzania - 2 / Fot. Andi Nur Hafsah Śmieszeksposób przyrządzania - 4 / Fot. Andi Nur Hafsah Śmieszeksposób przyrządzania - 5 / Fot. Andi Nur Hafsah Śmieszeksposób przyrządzania - 7 / Fot. Andi Nur Hafsah Śmieszeksposób przyrządzania - 8 / Fot. Andi Nur Hafsah Śmieszeksposób przyrządzania - 11 / Fot. Andi Nur Hafsah Śmieszek

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (8):

Sortuj komentarze:

Szymon Kozlowski
  • Szymon Kozlowski
  • 18.10.2010 23:18

Zapraszamy do odwiedzenia pierwszego w Polsce portalu poświęconemu Indonezji Moja-Indonezja.pl

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękuje wszystkim za miłe słowa zachęcające do zamieszczania nowych przepisów :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pyszności, też się skuszę i postaram się je zrobić :)

Komentarz został ukrytyrozwiń
Teresa Zych
  • Teresa Zych
  • 07.10.2010 20:46

Oj,skuszę się na to ciasteczko, zrobię i napiszę jak smakowalo bo wygląda apetycznie:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pyszności, chyba się skuszę:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Przecież Oni się dzisiaj na mnie uwzięli:). SSANIE MAM JUŻ PRZEOGROMNE. Z buraczkami sobie poradziłem, były gotowe. Ale teraz:(. LITOŚCI-to jest na pewno pyszne.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Wygląda pysznie.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Brakowało mi wśród wcześniejszych przepisów czegoś słodkiego :)
5+

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.