Facebook Google+ Twitter

Indyjska herbata Chai Masala

Herbata czarna, ale z pieprzem, kardamonem, anyżem, cynamonem, imbirem i goździkami, do tego jeszcze mleko albo cukier i cytryna – oto indyjski sposób! Tym można było się uraczyć kilka dni temu na Poselskiej!

Tak wyglądała ceremonia parzenia herbaty w Seulu... W Krakowie wcale nie było mniej elegancko ;-) / Fot. PAP/EPA, KYUNGHYANG SHINMUNNa stole stoją już perskie czareczki i moździerz, na krześle kilkanaście pobłyskujących torebek z herbatami – a więc będzie jak ostatnio – wąchanie, smakowanie, samodzielne parzenie. Dorota Kubisiak, specjalistka od herbat indyjskich, zapowiada: Dziś przygotujemy Chai Masala (czyt. czaj masala), tradycyjny hinduski napój. Wyjmuje z torby składniki: korę cynamonu, gwiazdki anyżu, kulki czarnego pieprzu, nasiona kardamonu, goździki wyglądające jak miniaturowe tłuczki do moździerza oraz świeży imbir – szary korzeń, który tuż po przekrojeniu jednocześnie ukazuje żółte wnętrze i wabi zapachem.

Najpierw jednak, na rozgrzewkę, zaparzamy Sikkim Temi, wysokogórską, bo rosnącą ponad 2000 m n.p.m., czarną herbatę z okolic Darjeeling. – Niektórzy mówią, że smakuje brzoskwiniowo, inni czują smak muszkatelowy czy szampański – tłumaczy Bartłomiej Chodyń, prezes SEYM w Krakowie. – Herbaty chińskie, których próbowaliśmy ostatnim razem, pochodzą z krzewu Camelia sinensis, indyjskie zaś z Camelia assamica. Najsłynniejszą indyjską herbatą w Polsce jest Assam – dodaje. Wąchamy puszczony w krąg susz, słuchając, że zawartość kofeiny w herbacie jest dosyć duża, choć mniejsza niż w kawie. W jednej filiżance tej ostatniej jest jej jakieś 120 mg, w filiżance herbaty czarnej – 100 mg. Innym znanym regionem uprawy herbaty jest Darjeeling, skąd pochodzi susz najwyższej jakości.

Rozmowa powraca do kofeiny. - Czy pije Pani kawę? – pyta Bartłomiej. – Jaką? Jak parzoną? Jak się Pani po niej czuje? Po kawie czujemy zazwyczaj pobudzenie nerwowe, a nawet łomotanie serca – po herbacie nie. Kofeina i teina nie różnią się chemicznie, to ta sama substancja nazywana inaczej w zależności od rośliny, w której ją znajdujemy. Kawa wypłukuje potas, wapń czy magnez, herbata nie wpływa na organizm człowieka tak niekorzystnie ze względu na zawarte w niej witaminy i minerały.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (3):

Sortuj komentarze:

Majka
  • Majka
  • 26.04.2011 15:11

Czytałam na stronie bloga klubu miłośników dobrej herbaty o herbacie indyjskiej i podali tam nawet pzrepis. Muszę spróbować koniecznie!:)

Komentarz został ukrytyrozwiń
frecia
  • frecia
  • 08.04.2011 12:11

Ja lubie bardzo herbate, ale nie piłam jeszcze takiej indyjskiej. Lubie ostre smaki no bardzo smakowala mi dilmah orange & imbir.

Komentarz został ukrytyrozwiń
Anka K
  • Anka K
  • 18.12.2010 18:31

I pewnie dlatego jestem wygodna i wolę kupić gotową herbatę w sklepie, Indian Chai Masala Irvinga jest niesamowita i przystępna cenowo przede wszystkim...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.