Facebook Google+ Twitter

IX Święto Ciulimu i Czulentu. Lelowskie święto kultur

W Lelowie koło Częstochowy, w sobotę i niedzielę (20-21 sierpnia) odbyła się dziewiąta edycja Święta Ciulimu i Czulentu. Celem święta, jest promowanie tradycji i kultury polskiej i żydowskiej oraz przyciągnięcie turystów w te atrakcyjne rejony

Święto w Lelowie / Fot. Jerzy GranowskiŚwięto w Lelowie / Fot. Jerzy GranowskiPrzygotowywany na różne sposoby ciulim to historyczna potrawa regionalna - rodzaj zapiekanki. Miejscowe gospodynie mieszają utarte ziemniaki, siekane razem z kośćmi żeberka, boczek i przyprawy, a następnie w żeliwnym garnku pieką w piecu chlebowym przez całą noc. Ciulim lelowski został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa na listę produktów tradycyjnych. Czulent to potrawa żydowska bazująca na fasoli, kaszy, ziemniakach i gęsim tłuszczu. Przygotowują go przyjeżdżający w te strony żydowscy wyznawcy chasydyzmu - ortodoksyjnego nurtu judaizmu.

Święto w Lelowie / Fot. Jerzy GranowskiZespół Pieśni i Tańca "Wolbromiacy" / Fot. Jerzy GranowskiLelowskie święto nie ogranicza się tylko do kuchni, program imprezy wzbogaciły koncerty, warsztaty (np. tańca żydowskiego) i pokazy. Podobnie jak w zeszłych latach, tegoroczne święto podzielone było na dwie części. W sobotę - dzień polski, który został uatrakcyjniony występami, m.in. zespołów: "Ogniki", Płomyki" i "Iskierki" z Lelowa, "Rancho Folclorico da Casa do Povo de Recarei" z Portugalii, który w Polsce pojawił się pierwszy raz, Ansambl za Tradicionalna Muzika i Igra "Bojmija" z Macedoni oraz Zespół Pieśni i Tańca "Wolbromiacy" z Wolbromia. W niedzielę - dzień żydowski - uatrakcyjniły, m.in. klezmerskie kapele "Chmielnikers" i "Kleezmates".

Zespół Pieśni i Tańca "Wolbromiacy" / Fot. Jerzy GranowskiZespół Pieśni i Tańca "Wolbromiacy" / Fot. Jerzy GranowskiOprócz ciulimu i czulentu można było spróbować gęsich pipek, czyli żołądków nadziewanych kaszą, raków, gęsiego smalcu, lelowskiej śliwowicy i zupy a la nietoperz. Zupa wiąże się z niedawnym odkryciem w pobliskich Ślęzanach dużej kolonii lęgowych nietoperzy z gatunku nocek duży. Zupa a la nietoperz to bulion rosołowy z grzybami mun, które do złudzenia przypominają skrzydła nietoperza.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.