Facebook Google+ Twitter

Jaja w sosie orzechowym, zielonym i andaluzyjskim

Podstawa wielkanocnego śniadania są jajka - z chrzanem, majonezem, w sosach. Polecam kilka sosów do jajek, mięs, wędlin, które mi najbardziej smakują.

Jaja w sosie orzechowym

Jaja z sosem orzechowym. / Fot. Dorota Michalczak5-7 jajek,
2 ząbki czosnku,
1/2 szklanki wina białego,
1 szklanka majonezu,
5 dag orzechów łuskanych.
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, podzielić na połówki.

Sos orzechowy do jaj. / Fot. Dorota MichalczakPrzygotowanie sosu orzechowego
Czosnek posiekać bardzo drobno, lub wycisnąć przez praskę, rozetrzeć z odrobina soli. Majonez wymieszać z winem, dodać czosnek i grubo posiekane orzechy. Sos oziębić, odstawiając na dwie godziny do lodówki.

Sos można podawać do jaj, ryb i mięs pieczonych na zimno.

Jaja w sosie andaluzyjskim

5-7 jajek,
1 szklanka majonezu,
1 czubata łyżka keczupu,
3 papryki marynowane.
Jaja ugotować na twardo, obrać ze skorupek, podzielić na połówki,ułożyć a półmisku.

Wykonanie sosu
Majonez wymieszać z keczupem, dodać pokrojoną w cieniutkie paseczki paprykę.
Podawać do jajek, zimnych mięs i wędlin.

Czytaj więcej ------>

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

@ Elżbieta Konkol 30.03.2013 08:25

Smaczne, smaczne, z każdym sosem.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Mniam.... smaczne to i łatwe w wykonaniu. Pozdrawiam.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.