Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

6378 miejsce

Jajko z chowu klatkowego czy ekologiczne? Masz wybór

Spożywamy je często, pod różnymi postaciami - gotowane i smażone, w kremie, cieście i wielu innych postaciach. Jednak czy ktoś z nas zdaje sobie sprawę jak owo jajko zostało "wyprodukowane"?

 / Fot. WikipediaPowiem szczerze, że i ja dotychczas się nie zastanawiałam, w jakich warunkach żyją kury nioski. Ale dziś przeczytałam pewien artykuł i obiecałam sobie, że będę na to zwracać większą uwagę.

Otóż na każdym z zakupionych w sklepie jajek jest stempelek, który powie nam wszystko. Musimy tylko zwrócić uwagę na cyfrę zapisaną na jajku.

I tak: 0 - to jajka ekologiczne, pochodzące od kur, które biegają swobodnie po podwórzu i wracają do kurnika kiedy chcą, zaś zimą dostają paszę ekologiczną. Jajka od takich kur są zdrowe, maja mało cholesterolu, nie uczulają alergików, żółtka są mniej pomarańczowe.
1 – jaja z chowu na wolnym wybiegu. Kury biegają po podwórku, jedzą trawę i dżdżownice, na noc zamykane są w kurniku.
2 – jaja z chowu ściółkowego. Kury żyją w hali, ale mogą się poruszać.
3– jaja z chowu klatkowego. Większość jaj dostępnych w sklepach jest oznaczona cyfrą „3”. To oznacza, że kury, które je zniosły były trzymane całe życie w klatkach i obcinano im dzioby, po to, by nie krzywdziły się nawzajem w napadach agresji wywołanej zamknięciem. Aby nie chorowały, podawano im antybiotyki, które wpłynęły na jakość ich jajek i mięsa.


Źródło : kobieta.pl

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (3):

Sortuj komentarze:

No faktycznie było, i przepraszam. Jednak, każdy artykuł jest inny tak więc...:-)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Rzeczywiście - powtórka. :(

Komentarz został ukrytyrozwiń

"Ale to już było" link

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.