Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

128 miejsce

Jak długo można trzymać orzechy?

Te owoce w Polsce są bardzo popularne. Bez nich nie ma prawdziwego świątecznego makowca czy sernika. Co o nich wiemy?

Orzechy czarują swoim tajemniczym wygladem, jak i też smakiem. / Fot. http://commons.wikimedia.org/wiki/NutOrzechem nazywa się suchy owoc, który złożony jest z nasienia pokrytego skórką i otoczonego twardą łupiną. Do nich zaliczamy orzechy laskowe, jadalne kasztany oraz niejadalne żołędzie. Ale orzechami nazywamy także różnego rodzaju owoce otoczone łupinką, które tak naprawdę orzechami nie są. Zaliczyć do nich możemy orzeszki ziemne – to rośliny strączkowe oraz orzechy włoskie, kokosowe i migdały – pestkowce.

W polskiej tradycji orzechy są symbolem szczęścia. Dlatego stanowią nieodzowny element polskich wigilijnych stołów - ich obecność wróży pomyślność domowi.

Orzech jest też ulubionym smakołykiem intelektualistów. W starożytności orzech włoski uważany był za symbol czaszki ludzkiej. Jego zielona pokrywa miała odwzorowywać skórę, skorupka - czaszkę, a owoc orzecha – mózg. Być może stąd właśnie bierze się fakt, że orzechy powszechnie są uważane za owoce, którymi należy się zajadać, aby stać się mądrzejszym.

Warto je jeść, ponieważ nawet niewielka ilość orzechów zapewnia dzienne zapotrzebowanie
organizmu w nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na układ krwionośny, zapobiegają atakom serca oraz zmniejszają stężenie złego cholesterolu. Orzechy ponadto obniżają poziom cukru we krwi, a także pobudzają pracę mózgu i łagodzą stany depresyjne. W medycynie chętnie wykorzystywane są również w terapii przeciw miażdżycy i nowotworom.

Owoce te są także nieocenionym źródłem witamin A, C i E oraz wapnia, magnezu, potasu i fosforu. Ale przy całym swoim dobrodziejstwie, orzechy mają jedną wadę – są wysokokaloryczne. Na przykład 100 g orzechów włoskich dostarcza aż 680 kcal, a laskowych 645 kcal. Nie można o tym zapominać…!

Troszkę o tym, jak przechowywać orzechy


Orzechy, to nie tylko drogocenne wartości odżywcze, idealny dodatek do ciast, deserów i potraw. Źle przechowywane, niedojrzałe lub zbyt stare mogą okazać się szkodliwe. Dlatego warto pamiętać, że orzechy w skorupce najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu i w żadnym wypadku nie pozwolić, aby obrosły pleśnią, gdyż taka pleśń jest źródłem rakotwórczych substancji. Niedojrzałe orzechy z charakterystyczną miękką, zieloną skórką, zawierają substancję, z której tworzą się trujące cyjanki, orzechy ziemne mogą być silnymi alergenami.

Dlatego, aby zachować całe bogactwo wartości odżywczych jakie posiadają nasiona, należy wybierać zawsze świeże i dojrzałe. Natomiast obrane, mielone lub tarte owoce nie powinny być przechowywany zbyt długo, gdyż szybko tracą swoje drogocenne wartości odżywcze.

Teraz już wiemy, co jemy, więc zachęcam Państwa do sięgnięcia po garstkę tych pysznych owoców. Smacznego!

Strony www pomocne w tworzeniu artykułu:
http://www.orzechywloskie.com/
http://www.nawidelcu.pl/vademecum-smakosza/owoce/orzechy---smakolyk-dla-mozgowcow,1,1,406
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,88808,671540,Orzechy_wloskie.html

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (4):

Sortuj komentarze:

irena
  • irena
  • 28.03.2011 11:35

ja mimo że dokucza mi wątroba nie zrezygnuje z orzechów

Komentarz został ukrytyrozwiń
irena
  • irena
  • 28.03.2011 11:32

ja uwielbiam orzechy

Komentarz został ukrytyrozwiń

No tak, uczulają, ale tez i dużo kalorii mają. Ja jednak uwielbiam i będę je jadła.

Komentarz został ukrytyrozwiń

+ Jedzmy orzechy, bo są dobre ..szkoda, że uczulają zwłaszcza te ziemne

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.