Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

32290 miejsce

Jak należy serwować napoje alkoholowe

  • Autor usunął profil

  • Data dodania: 2010-03-14 15:34

Na bardzo uroczystych przyjęciach, zasad serwowania trunków należy przestrzegać rygorystycznie, dlatego warto je znać, by nie popełnić gafy.

Dobre maniery i w czasie przyjmowania gości są bardzo ważne, ponieważ większość przyjęć, Alkohole z podręcznego barku. / Fot. Fot. Antoni Nadzikowskiuroczystości, spotkań i prywatek, łączy się ze spożywaniem jedzenia i nierzadko alkoholi. Zatem dobry gospodarz lub gospodyni, powinni mieć pełne rozeznanie w sposobie podawania m.in. alkoholi, by zachować odpowiednią rangę organizowanego przyjęcia. Oto kilka przykładów serwowania alkoholi.

Wina musujące i szampan

Wina musujące często zwane są szampanami. Podawane są do deserów, ale także śniadań i obiadów. Zawierają one od 8 do 11 procent alkoholu. Pijemy je w wysokich szampankach lub tzw. tutkach.

Koniak

Nazwa tego trunku pochodzi od francuskiego miasteczka Cognac. Najsłynniejsze firmy produkujące koniak to: Napoleon, Remy, Martell, Camus, Curvoisier. Butelka koniaku oznaczona gwiazdkami mówi nam o tym, że trunek dojrzewał 10-15 lat. Koniak najwyższej klasy oznaczony jest międzynarodowymi skrótami, oto przykłady:
V.O. (very old) - dojrzewał dwadzieścia lat
V.S.O. ( very superior old) - dojrzewał do dwudziestu pięciu lat
V.S.O.P. (very superior old pale) - dojrzewał trzydzieści lat i więcej

Koniak pijemy w kieliszkach - bombkach z małym otworem. Często kieliszki do trunku są ogromne, ale trunku nalewa się do nich mało. Generalnie koniak bardziej się smakuje i wącha, niż pije.

Wybrane dla Ciebie:


Zobacz inne materiały



Komentarze (28):

Sortuj komentarze:

Wina w krajach śródziemnomorskich należą do produktów odżywczych a nie używek jak np. w Polsce. Wina pije się do posiłku jako suplement trawienia. Bez wina nie ma kolacji czy też obiadu.

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 29.03.2010 14:14

Alkohole pochodzące z nieznanego źródła w potocznej nazwie są nazywane " paliwem rakietowym" - http://czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,48725,3446523.html Oczywiście nazwy tej nie należy kojarzyć z legendarnym na Podlasiu Duchem Puszczy - link

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 29.03.2010 14:03

ha :) Tego typu mieszanka może okazać się nad wyraz wybuchowa ;)

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 29.03.2010 13:59

Najlepszą recepturą jest, żeby "paliwa rakietowego" nie mieszać z porządnymi trunkami. :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

a jak serwowac alkochol podrobiony ze orginałem

Komentarz został ukrytyrozwiń

Po tej lekturze podłamałem się troszeczkę, ale już mi przeszło i mogę się przysiąść przy jakiejś szklaneczce. Póki co wyłączam zbędne światła, robię nastrój i zaraz jakąś lampkę wina będę "załatwiał".
Godzina dla Ziemi! Ładna akcja. link

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 24.03.2010 21:38

Jestem za:) Ale piszę się tylko na barmana i będę serwował napoje :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dołączam do pytania Ewy - to kiedy organizujesz spotkanie DO?
Pomogłybyśmy, mamy trochę doświadczenia :)))

Komentarz został ukrytyrozwiń

Czyli zasada "Prostota, Umiar i Elegancja" załatwia wszystko. Zachowania i oprawę estetyczną a jakże, traktujmy jak sztukę, dla zaspokojenia potrzeb wyższego rzędu, rzekłbym - duchowych. Ponoć i jadło lepiej smakuje, podane na czystej i cieszącej oko zastawie. Warto dbać o cieszące oko i inne zmysły, otoczenie i zachowania. Brawo!

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 18.03.2010 21:17

Jak coś dobrego skosztować, to musi kosztować :) Ale nie do przesady, za 21 tys. to już rozbój w biały dzień.:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.