Facebook Google+ Twitter

Jak Polacy jedzą w pracy?

  • Źródło: Gość dnia
  • Data dodania: 2011-02-25 10:28

Większą część każdego dnia roboczego spędzamy w pracy. Wykonując swoje obowiązki, często odkładamy na dalszy plan nasze potrzeby, szczególnie żywieniowe.

Jedzenie w pośpiechu, najczęściej gotowych produktów, jest rzeczą nagminną. Sama świadomość popełnianych błędów nie wystarcza, potrzebna jest jeszcze samodyscyplina i przynajmniej podstawowa wiedza z zakresu żywienia.

W prasie codziennej można znaleźć wiele porad na temat tego, co, jak i o których godzinach warto jeść. W trakcie dnia pracy często nie ma stałych, przydzielonych godzin spożywania posiłków. Jemy wtedy, kiedy mamy na to chwilę i to, co mamy pod ręką. Jeśli dołączy do tego stres, możemy spodziewać się kłopotów z kondycją, ogólnego osłabienia organizmu czy po prostu złego samopoczucia.

W trosce o zdrowie należy temu przeciwdziałać, a do tego potrzebna jest przede wszystkim samodyscyplina. Należy ograniczyć spożywanie przetworzonych produktów i postarać się samemu przygotować coś pożywnego (choćby kanapki) oraz jeść dużo owoców i warzyw. Ograniczenie kawy bądź zamiana jej na wodę również będzie korzystna dla naszego zdrowia. I najważniejsze: należy starać się jeść o tych samych porach każdego dnia, najlepiej w małych porcjach co dwie-trzy godziny. Sprawi to, że będziemy syci i unikniemy problemu podjadania między posiłkami.

Warto zatem zorganizować sobie w pracy czas na regularne, zdrowe posiłki. Choć nie jest to łatwe, w przyszłości oszczędzi nam to niechcianych problemów zdrowotnych.

Roman Cieciuch
Zielona Linia
Tel. 19 524

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.