Facebook Google+ Twitter

Jak się odżywiać, żeby nie chorować? O diecie na jesień [WYWIAD]

Maciej Rybacki, właściciel sklepu promującego idee zdrowia, żywności EKO i BIO postanowił odpowiedzieć na kilka moich pytań i obalić mit niesamowitych promocji, składów żywności, a także wskazać produkty,które powinniśmy spożywać tej jesieni.

Panie Macieju, jak to jest, że po naszym organizmie to wszystko widać. Zjemy coś "naszpikowanego" chemią i od razu wysypka. Podobno ze stanu paznokci czy też białka ocznego można wiele powiedzieć o tym, jak się żywimy. Czyżby organizm był naszym lustrem?



 / Fot. BiobrainDokładnie tak. Jeszcze trafniejsze wydaje się powiedzenie: jesteś tym, co jesz. Wszystko, co, spożywamy w mniejszym lub większym stopniu wpływa na nasze zdrowie, którego odzwierciedlenie znajduje się w skórze, włosach, paznokciach, oczach, języku czy zębach. Można by było wymieniać wiele części ludzkiego ciała, które obrazują różnego rodzaju nawyki żywieniowe, niedobory lub nadmiary, a w dłuższej perspektywie choroby. Najważniejsze to doprowadzić organizm do stanu równowagi, a potem pamiętać o złotej maksymie 80:20.

O maksymie 80:20?
80 to ilość zdrowego żywienia w diecie, a 20 do niezdrowe produkty. O ile ta proporcja będzie zachowana, to nasz organizm pozostanie w stanie równowagi i poradzi sobie ze strawieniem tych złych 20 procent, nie pozostawiając złogów, które prowadzą do chorób.

Czy jakoś dodatkowo odbija się na naszym ciele i zdrowiu niezdrowa żywność?
To, co spożywamy, wpływa nie tylko na naszą kondycję fizyczną, ale również psychiczną. Jeśli źle się odżywiamy, to choruje nasze ciało fizyczne, jak i nasza emocjonalność. Bardzo często nie zdajemy sobie sprawy, jak bardzo nasze emocje powiązane są z jedzeniem. Nasze ciało to sieć naczyń połączonych. Złe odżywianie nie karmi właściwie naszego mózgu i w konsekwencji nasze organy, którym mózg jest potrzebny do działania, również nie funkcjonują prawidłowo.

Zresztą, to bardzo ciekawe zagadnienie, gdzie jest granica zdrowej i niezdrowej żywności? Kiedy np. pomidor jest niezdrowy, a kiedy jest zdrowy? Jak możemy to poznać po innych produktach?
W przypadku wielu produktów granica jest dość prosta do określenia. Wyznacza ją skład danego wytworu. W przypadku przywołanego pomidora, nie jest to już takie proste. Wydawać by się mogło, że wszystkie warzywa są zdrowie i w zasadzie tak jest, ale... (zmieszany głos, przyp.autorki.) Różnice należy bardziej rozpatrywać w aspekcie prawdziwy i sztuczny pomidor. Chodzi tu o sposób uprawiania, tzn. stosowanie nawozów, rodzaj podłoża, czy modyfikacja genetyczna, im mniej natury tym dane warzywo staje się bardziej sztuczne i co za tym idzie niezdrowe. / Fot. Biobrain

Na co powinniśmy zwracać uwagę, wybierając produkt w sklepie? Jak nie dać się "nabić w butelkę" i tym, samym nie zaszkodzić naszemu zdrowiu?
Można to powtarzać do znudzenia, ale najprostszą metodą jest po prostu czytanie etykiet i stosowanie się do założeń, że im mnie składników tym lepiej. Jeśli mógłbym również zasugerować, to postarajmy się nie poddawać wpływom promocji i krytycznie podchodźmy do przekazów reklamowych. Nie twierdzę jednoznacznie, że chcą one wprowadzić nas w błąd.

No to dlaczego mamy je z góry krytykować?
Podejście w sposób krytyczny do tego typu przekazów uchroni nas na pewno przed zakupem zbyt wielkiej ilości produktów, żywności, której nie potrzebujemy oraz takiej, która w swoim składzie zawiera zbyt wiele składników i dodatków.

Jak jeszcze możemy się chronić?
Kolejną metodą na zabezpieczenie się przed nieświadomymi zakupami, to pytać, pytać i jeszcze raz pytać. Oczekujmy od sprzedawców wiedzy.

Pytać o skład szynki, ziemię, na której wyrosła marchew?
To wcale nie jest dziwne. Jeśli nosimy się z zamiarem zakupy aparatu, to zanim tego dokonamy, pytamy się sprzedawcy o cechy poszczególnych modeli ich wady i zalety, sprawdzimy rankingi i zapoznamy się z fachową prasą. W przypadku żywności powinniśmy stosować dokładnie taki sam proces. Możemy skorzystać z wiedzy dietetyków, ale powinniśmy jej oczekiwać również od sprzedawców. Dysponując dostępem do wielu źródeł, tj. książki, poradniki, ulotki oraz internet, choć tu szukajmy raczej wiedzy na wortalach specjalistycznych niż na forach, uczmy się, by zakupy produktów spożywczych nie były jedynie schematycznym postępowaniem, a przerodziły się w świadome wybory.

Skoro samym sposobem żywienia się możemy zaszkodzić naszemu zdrowiu, to czy też w ten sam sposób możemy mu pomóc?
Zawsze. Dowodzą tego np. osoby cierpiące na trudne do uleczenia lub wręcz nieuleczalne choroby, w przypadkach, których lekarze już się poddali. W wielu przypadkach ich ostatnią nadzieją była zmiana sposobu, w jaki się żywią oraz zrozumienie, czym karmią się poszczególne dolegliwości. Z tej perspektywy dość dziwne i niepokojące wydaje się karmienie osób chorujących na raka produktami zawierającymi cukry, które są pożywką dla tej choroby.

Jednak dzisiejszy świat funkcjonuje nieco inaczej
Ludzie zostali nauczeni, że tylko tabletka może dać im zdrowie, które popsuli sobie złymi nawykami żywieniowymi. Sytuacje tę można jednak odwrócić w ten sam sposób, uleczyć się właśnie zdrowym żywieniem.

Jakie produkty są wręcz naturalnym lekarstwem, czy też suplementem?
Jest wiele produktów, którym można przypisać lecznicze właściwości. Dziś już może mniej popularne, ale wciąż istniejące zielarnie są ich pełne. Polska ma bardzo bogatą historię wykorzystywania ziół w leczeniu najróżniejszych dolegliwości. Jeśli chodzi o polskie produkty to takim superpokarmem jest kasza jaglana, niegdyś bardzo popularna, dziś zapomniana. Generalnie wiele produktów, które spożywane, na co dzień są lekarstwem, tylko trzeba wiedzieć, kiedy i jakie ilości należy stosować. Znów, wszystko opiera się na wiedzy, szukajmy jej, gdzie możemy i nie krzywdźmy naszego ciała ciągłym przyjmowaniem leków, witamin w tabletkach o, a antybiotykach już nie wspominając.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

Bardzo interesujący wywiad . Wiele ciekawych wskazówek jak się odżywiać prawidłowo .
Od jakiegoś czasu czytam etykiety na produktach i świadomie wybieram towar . Inna sprawa czy te etykiety są prawdziwe ?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.