Facebook Google+ Twitter

Jak skończyło się wielkie gotowanie w Krakowie?

  • Źródło: Gość dnia
  • Data dodania: 2008-05-14 15:06

105 uczestników, ponad 90 potraw przygotowanych na grillu i 5 członków jury, których zadaniem było skosztowanie wszystkich dań i ich ocena. Tak wyglądał Wielki Finał akcji „Szkoła Gotowania”, zorganizowany 10 maja w restauracji Some Place Else, ogródku restauracyjnym krakowskiego hotelu Sheraton.

Danie. / Fot. materiały prasowe„Szkoła Gotowania” to wspólna akcja miesięcznika Claudia i firmy Kamis, której partnerami są firma Philips oraz sieć hoteli Sheraton.

W ciągu minionych 12 miesięcy, 144 osoby, wyłonione z grona czytelników miesięcznika Claudia, wzięły udział w przygodzie z daniami świata, łącząc pyszną zabawę z przyjemną nauką. Na warsztatach kulinarnych poznawali tajniki różnych kuchni narodowych, m.in.: japońskiej, meksykańskiej i polskiej. Wykładowcami „Szkoły Gotowania” są najlepsi polscy kucharze z warszawskiego hotelu Sheraton: Artur Grajber - koordynator kulinarny, Michał Tkaczyk - zastępca szefa kuchni, Marcin Sasin - szef restauracji The Olive.

W sobotę 10 maja, wszyscy uczestnicy przybyli do Krakowa by wziąć udział w Wielkim Finale. Stanęli obok siebie, ubrani w fartuchy i wysokie kucharskie czapki, by wziąć udział w rywalizacji o tytuł najlepszej drużyny. Wokół uczestników poustawiano 10 stanowisk grillowych, a na nich naczynia kuchenne, niezbędne składniki i przyprawy.

Po 12 warsztatach poczułem się jak na „kuchennej maturze” - śmiał się Artur Grajber, koordynator kulinarny hotelu Sheraton w Warszawie, który poprowadził wszystkie zajęcia podczas 1. edycji akcji. - Wielki Finał, zorganizowany w Krakowie był dla mnie niesamowitym przeżyciem. Konkurencja była bardzo ostra a poziom wysoki. Z przyjemnością obserwowałem pasję i zacięcie, z jakim zespoły konkurowały ze sobą. Nawiązane przyjaźnie pozwoliły szybko uporać się z konkursowymi zadaniami i wykreować wiele ciekawych i pomysłowych dań. Zaś skosztowanie w ciągu zaledwie kilku godzin ponad 90 potraw i ich ocena graniczyły z możliwościami trawienia. Ale udało się!

Z kolei dla Krystyny Podhajskiej, redaktor miesięcznika „Moje Gotowanie”, sędziowanie w konkursie kulinarnym było jak spełnienie marzeń łakomczucha. - Zaimprowizowane przez poszczególne drużyny wariacje na temat grilowanej wołowiny, wieprzowiny i kurczaka do ostatniego kęsa zaskakiwały smakiem.

Zygmunt Chajzer podczas Wielkiego Gotowania. / Fot. materiały prasoweO godzinie 13:00 Zygmunt Chajzer wraz z Iwoną Karpiuk - pomysłodawczynią i główną organizatorką akcji przywitali wszystkich finalistów przedstawili zasady konkursu.

Finałowe grillowanie rozłożono na trzy tury. Zadaniem drużyn było przygotowanie trzech dań z grilla: wieprzowiny, wołowiny i drobiu. Pierwsza tura rozpoczęła się o godz. 14:00, druga o 15:00, zaś trzecia o 16:00. W międzyczasie osoby zebrane w ogródku restauracyjnym hotelu Sheraton (uczestnicy, członkowie jury, organizatorzy i partnerzy) mogli oglądać występy kabaretów Smile, Dno i Paranienormalni.

Na środku ogródka umieszczono specjalny stół zbiorczy, na którym poszczególne grupy prezentowały przygotowane przez siebie dania, by następnie podać je członkom jury do skosztowania i oceny.

Konkurs zwyciężyła grupa nr. 26, czyli kuchnia francuska. Grupa składała się z czterech pań: Katarzyny Boruc, Moniki Puzan, Beaty Zembrzuskiej i Aleksandry Solskiej-Kreft. Według jury panie przygotowały najsmaczniejsze potrawy i wykazały się fantazją przy ich prezentacji.

Drugie miejsce zajęła grupa nr. 24, kuchnia meksykańska, zaś trzecie grupa nr. 6, kuchnia włoska. Zwycięzcy otrzymali sprzęt kuchenny firmy Philips oraz zestaw przypraw firmy Kamis. Emocjonujące ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie nagród odbyło się podczas uroczystego bankietu, zorganizowanego w sobotni wieczór w ekskluzywnych wnętrzach hotelu Sheraton.

Członkami jury byli eksperci w dziedzinie kulinarnej:
1. Artur Grajber - koordynator kulinarny hotelu Sheraton w Warszawie, przewodniczący jury;
2. Tomasz Leśniak - szef kuchni hotelu Sheraton w Krakowie;
3. Anna Gajom - miesięcznik „Claudia”;
4. Krystyna Podhajska - miesięcznik „Moje Gotowanie”;
5. Iwona Jaguczańska - producent przypraw Kamis.

Jury oceniało przygotowane potrawy według następujących kryteriów:
1. Wygląd i aranżacja;
2. Dobór składników;
3. Smak;
4. Elementy Szkoły Gotowania - czyli umiejętność wykorzystania podczas grillowania, wiedzy nabytej na warsztatach;
5. Wykorzystanie przypraw Kamis;
6. Kreatywność, np. przy nazywaniu potraw.

Wszystkie uczestniczki z radością przyjechały na Wielki Finał. Na ich twarzach widać było duże emocje. Skupienie, radość. Dla wielu Pań to wyjątkowe przeżycia, które pozostaną im w pamięci na długo Dla wielu osób dużym przeżyciem była sama podróż i pobyt Krakowie, oraz nocleg w luksusowym hotelu. Specjalnie dla nich przygotowaliśmy jeszcze inne atrakcje. Zygmunt Chajzer, gospodarz całego wydarzenia relacjonował krzątaninę przy stanowiskach grillowych i zagrzewał do rywalizacji, a w trakcie prezentacji dań oceniał je wspólnie z Iwoną Karpiuk. Dobre humory dopisywały, podobnie jak pogoda. Przez cały dzień było słonecznie i ciepło, idealnie do wspólnego grillowania pod gołym niebem - mówiły Magda Graczyk i Justyna Badowska, współorganizatorki akcji.

Akcje typu „Szkoła Gotowania” są niezmiernie interesujące dla osób, które w nich uczestniczą. Mogą oni zobaczyć pracę kucharza „od środka”, poznać różne techniki kuchenne i regionalne smaki, rozszerzyć wiedzę na temat przypraw, ich zastosowań i pochodzenia - opowiada Artur Grajber. - Warsztaty to bardzo inspirujące doświadczenie. Uczestnicy uczą się łączenia, na pozór wykluczających się, smaków, a przy tym przezwyciężają kulinarne przyzwyczajenia, poznają sposoby na wykorzystanie nowych przepisów w domu. Ta akcja to również wspaniała zabawa dla mnie. To również doświadczenie jak przekazywać wiedzę kucharskiej ludziom niepracującym w tym zawodzie w sposób jak najbardziej komunikatywny. Niezmiernie miło jest obserwować jak uczestnicy wykorzystywali wiedzę, którą nabyli podczas warsztatów.

Już w czerwcu 2008 roku rozpocznie się druga edycja akcji „Szkoła Gotowania” miesięcznika Claudia. Tematami warsztatów będą dania z poszczególnych dziedzin kulinarnych. Uczestnicy poznają nowe, ciekawe sposoby przyrządzania m.in. deserów, ryb, dań mięsnych czy zup. Zasady uczestnictwa w zajęciach „Szkoły Gotowania” pozostają takie same. Bieżące informacje oraz informacje o sposobie zgłaszania się na warsztaty można znaleźć na stronie: www.szkolagotowania.claudia.pl. Szczegóły akcji będą również zamieszczane na łamach magazynu Claudia, zaś relacje z poszczególnych zajęć będą publikowane w miesięczniku Moje Gotowanie.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.