Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

10331 miejsce

Jak sporządzić mięso mielone

Potrawy z mięsa mielonego są tanie, łatwe i szybkie w przyrządzeniu.

 / Fot. http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Zrazy1.jpg&filetimestamp=20080130005310Dzięki tym zaletom często goszczą na naszych stołach. Przepisy kulinarne na dania z mięsa mielonego są pyszne oraz różnorodne. Najczęściej przygotowywane są pulpety, klopsiki, kotlety mielone oraz zrazy. Coraz częściej sami sporządzamy masy mielone. Oto kilka wskazówek jak zrobić to poprawnie.

Mięso na mielone, po umyciu pod bieżącą wodą i osączeniu oraz usunięciu kości i bardzo grubych powięzi, kroi się na małe kawałki. Następnie mięso miele się oddzielnie partiami w maszynce o dobrze naostrzonych nożach, aby było siekane, a nie miażdżone. Po zmieleniu powinno mieć naturalną barwę surowego mięsa.

Chude mięso (np. wołowe lub cielęce) zmielone należy posolić i pozostawić w chłodnym miejscu na jedną, dwie godziny, a następnie wyrobić, dodając stopniowo zimnej wody, aby masa lepiej napęczniała. Dzięki wyrabianiu masy, składniki łączą się i wtłaczana jest odpowiednia ilość powietrza. Wchłanianie wody oraz wtłaczanie powietrza sprawia, że masa staje się pulchna, jednolita i zwiększa swoją objętość. Następnie do mięsa chudego dodaje się wyrobioną masę z mięsa tłustego (wieprzowego) i dokładnie razem wyrabia. Najlepsze proporcje mięsa chudego do tłustego to 2:1. Dobrze wyrobiona masa nie klei się do ręki. Powstałe w ten sposób mięso mielone łączy się z dodatkami (jajka, przyprawy, zioła) i dokładnie miesza. Z gotowej masy wyrabia się w zwilżonych dłoniach odpowiedni kształt i obtacza w mące lub bułce tartej w zależności od rodzaju potrawy.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.