Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

157 miejsce

Jak zrobić domową whisky? Łatwy przepis dla smakoszy mocnych trunków

  • Autor usunął profil

  • Data dodania: 2012-06-06 16:54

Przepis dla panów- wszystkich smakoszy wybornych alkoholi - whisky wyrabiana w domu od podstaw doskonała w smaku, niedroga i niezwykle prosta w przygotowaniu. Przyda się trochę cierpliwości bo okres jej "dojrzewania" w beczce trwa aż 2 lata.

Wyrabianie alkoholi w domu staje się coraz bardziej popularne. Samemu można pokusić się nie tylko o zrobienie wina czy nalewki. Domowa whisky jest równie smaczna.

Aby ją wykonać należy przygotować następujące składniki:
1 kg jęczmienia, 1kg słodu jęczmiennego, 1/2 kg miodu pszczelego, 1/2 kg żyta, 1/2 kg owsa, 1 litr białego wina, 10 litrów wody, 50 g drożdży.

Gdy wszystko jest gotowe, do dużego naczynia trzeba wlać wodę, zagotować, dodać słód oraz drobno zmielone zboże. Wszystko lekko podgrzać, aż do zgęstnienia. Drożdże rozpuścić w szklance letniej wody i dodać do wody z ziarnem, zamieszać dokładnie i odstawić na tydzień. Sfermentowany zacier odcedzić i przedestylować. Gotowy trunek należy pomieszać z winem i przelać do dębowej beczułki. Odstawić przynajmniej na dwa lata, im dłużej tym będzie lepsza.

Po tym czasie domowa whisky wymaga jeszcze rozcieńczenia wodą destylowaną, dodania karmelu przygotowanego z miodu pszczelego (w celu uzyskania pięknego bursztynowego koloru ) i lepszego smaku, dokładnego przecedzenia , najlepiej przez watę i zlania do wyparzonych wcześniej butelek. Smak zależy od przechowywania. Nie wolno wystawiać butelki na działanie światła ani przechowywać w lodówce, najlepszy jest zamykany barek. Domowa whisky smakuje wyśmienicie . Doskonała jest z dodatkiem kostek lodu lub rozcieńczona wodą.
Profil autora na Google+

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.