Facebook Google+ Twitter

Jakie przyprawy cieszą się największą popularnością w Polsce?

Według ankiety online firmy Kamis, przyprawy do kuchni meksykańskiej są na drugim miejscu pod względem popularności. Niestety pojęcie kuchni śródziemnomorskiej w Polsce ogranicza się tylko do włoskiej...

Niestety pojęcie kuchni śródziemnomorskiej w Polsce ogranicza się tylko do włoskiej, pomijając takie ważne kraje jak Hiszpania, Portugalia, Francja, Grecja czy kraje Afryki północnej.

Polski konsument nie potrzebuje już kolejnego kebab baru lub pizzerii - czas na nowe pomysły. W Polsce po latach romansu z kebabami, kuchnią włoską i chińską wielu restauratorów zaczyna lansować kuchnię meksykańską w imię zasady "Wyróżnij się lub Zgiń".

Powodami tego jest to, że składniki są smaczne, stosunkowo tanie, dostępne i dania są oryginalne, łatwe i szybkie do przygotowania. Niestety w Polsce na dziesięć restauracji meksykańskich, średnio jedna serwuje dania autentyczne, reszta idzie na skróty, często serwując dania nie wypróbowane i wyszukane z internetu lub od niemieckich autorów meksykańskich książek kucharskich tłumaczonych na język polski, które roją się od błędów.

Dodawanie fasoli i kukurydzy oraz nieśmiertelnej kapusty pekińskiej i papryczek chilli nie czyni dania meksykańskim. W Meksyku mówi się: poznaj kuchnię, a zrozumiesz ludzi, ich kraj i kulturę.
Ostatnio zdarzenie dobrze obrazuje ten problem. Właściciel sieci restauracji słysząc w mojej rozmowie o nowym daniu, sam na własną rękę próbował przyrządzić to danie, ale po zmarnowaniu około 10 kg mięsa, poprosił mnie o poradę.

Jako dowcip przytoczę wypowiedź polskiego producenta, którego zapytałem na Polagrze czym się kierował w kreowaniu smaku kiełbaski meksykańskiej? Odpowiedział mi, że wzorcem smaku dla ich firmy były kiełbaski meksykańskie wyprodukowane w Holandii. Smakowo kiełbaski tego producenta z Polski nie miały nic wspólnego z kiełbaskami meksykańskimi chorizo, które jadłem w Meksyku i w USA. Dodanie dużej ilości czerwonej papryki nie czyni z naszej białej - kiełbasy meksykańskiej.

Podczas niedawnych targów turystycznych w Berlinie na gdyńskim stoisku goście mogli spróbować chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym, na szczęście mieliśmy też asa w rękawie - Pomorze kusiło tortillą ze śledziem. To rzeczywiście regionalna potrawa. Numer dwa - tuż za kaszubskim oscypkiem z patelni.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.