Facebook Google+ Twitter

68 miejsce

Jakie są "Wszystkie smaki Skandynawii"?

"Wszystkie smaki Skandynawii" Clausa Meyera to niezwykła książka kucharska zawierająca przepisy na dania nordyckie, oparte na lekkości i sezonowości.

okładka / Fot. Weronika TrzeciakMuszę przyznać, że dotychczas nie wiedziałam nic o kuchni skandynawskiej. Podczas gdy kuchnia włoska, francuska czy śródziemnomorska są znane, kuchnia nordycka pozostaje zagadką. Postanowiłam to zmienić, dlatego sięgnęłam po książkę kucharską Clausa Meyera.

"Wszystkie smaki Skandynawii" Clausa Meyera to niezwykła książka kucharska z przepisami na dania kuchni nordyckiej, opartej na lekkości i sezonowości. Publikacja została podzielona na 4 części, według pór roku - Wiosna, Lato, Jesień, Zima. W każdej z części znalazły się przepisy na: zupy i przystawki, mięsa, ryby, lekkie dania, warzywne dodatki, wypieki i słodkości.

Jak wspomina Carl Meyer we wstępie, jego droga do gotowania była dość kręta: Pochodzę z tej części świata, w której ascetyczni medycy i purytańscy kaznodzieje przez trzysta lat prowadzili krucjatę przeciw zmysłowości i przyjemności jedzenia. Kilka stuleci przyrządzanie smacznych posiłków dla rodziny uważano za grzech. Jeśli człowiek chciał żyć długo i zdrowo, a potem uniknąć piekła, musiał jeść w najwyższym pośpiechu potrawy pozbawione smaku. W owych czasach królowały klopsiki w puszcze, ziemniaki w proszku, barwniki do sosów, kostka rosołowa. W dzieciństwie jego posiłki nie były zbyt zdrowe - siekane tłuste mięso najgorszej jakości i obgotowane mrożone warzywa. Mięso smażone na margarynie, w której potem maczany był chleb. W wieku 15 lat ważył 94 kg.

 / Fot. Weronika TrzeciakJak został kucharzem? Pojechał Francji, która słynie z wykwintnego jedzenia i celebrowania posiłków. Miał pracować jako au pair, ale zachorował i zamiast pracować, przeniósł się do domu francuskiego piekarza. Ten nauczył go fachu i miłości do jedzenia. Dzięki tym doświadczeniom założył własną restaurację Noma, która kultywuje tradycje skandynawskie.

Zainteresował mnie manifest nowej kuchni nordyckiej, zamieszczony na końcu książki. Podpisało go 12 najznamienitszych skandynawskich mistrzów kuchni podczas Sympozjum Nordyckiej Kuchni w 2004 roku. Celem tej kuchni jest podkreślanie czystości, świeżości, prostoty i etyki. Dania powinny podkreślać zmiany pór roku i zostać przygotowane z produktów pochodzących z ziemi i wód Skandynawii. A jednocześnie powinny łączyć najlepsze nordyckie tradycje z wpływami z zagranicy.

W myśl manifestu potrawy Meyera są sezonowe, lekkie i pełnowartościowe. I różnią się od kuchni francuskiej nie tylko używanymi produktami. Moje sosy są mniej skoncentrowane, zawierają mniej tłuszczu, czasem są przyrządzane z innych składników niż bulion. W rezultacie potrawy są lżejsze i bardziej soczyste. Co prawda, techniki często stosowane w przepisach Meyera to smażenie, pieczenie, duszenie, rumienienie, obgotowywanie i grillowanie, podobnie jak w kuchni francuskiej. Jednak, zasadniczą zmianą jest marynowanie i peklowanie ryb, owoców morza, mięsa i warzyw.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

Myślę, że to kuchnia dla każdego, nie tylko grupy 50+ ;)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Chyba doskonale potrawy dla osob 50 + bo nietluste i lekkie "W myśl manifestu potrawy Meyera są sezonowe, lekkie i pełnowartościowe. I różnią się od kuchni francuskiej nie tylko używanymi produktami. Moje sosy są mniej skoncentrowane, zawierają mniej tłuszczu, czasem są przyrządzane z innych składników niż bulion. W rezultacie potrawy są lżejsze i bardziej soczyste"

Czytaj wiecej: link

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.