Facebook Google+ Twitter

Jakość przepisem na sukces

  • Źródło: Gość dnia
  • Data dodania: 2014-02-20 15:29

Rosnące zainteresowanie usługami gastronomicznymi, powiększająca się z dnia na dzień konkurencja i usilne starania w kierunku obniżania cen to największe zagrożenia dla jakości dań serwowanych w polskich restauracjach.

Rosnące zainteresowanie usługami gastronomicznymi, powiększająca się
z dnia na dzień konkurencja i usilne starania w kierunku obniżania cen
to największe zagrożenia dla jakości dań serwowanych w polskich restauracjach. Świadomi konsumenci wymagają coraz więcej, oczekując
od restauracji, którą odwiedzają nie tylko przystępnych cen, ale i pysznego jedzenia o wysokim standardzie.
Jeszcze kilka lat temu na polskim rynku gastronomicznym konkurencja była kilkakrotnie mniejsza od obecnej. Powstające teraz jak grzyby po deszczu kolejne lokale oferują coraz to ciekawsze promocje, za wszelką cenę starając się wyprzedzić konkurencję. W walce o klienta i jak najniższe ceny trzeba jednak pamiętać
o efekcie końcowym, którym jest jakość serwowanych dań.
Polacy stali się bardzo świadomymi konsumentami. Cena, szczególnie ze względu
na kryzys gospodarczy, który jakiś czas temu nas dotknął, jest bardzo ważnym aspektem przy wyborze restauracji, jednak nie najważniejszym. Jeśli w parze z nią nie idzie wysoka jakość serwowanych posiłków, jestem pewna, że dany klient nie odwiedzi lokalu po raz kolejny – komentuje Magdalena Piróg, Wiceprezes Da Grasso.
Szczególnie ważnym segmentem rynku gastronomicznego są dostawy do domu, dokonywane najczęściej online (według najnowszego badania, przeprowadzonego przez instytut Homo Homini, aż 64% Polaków zamawia jedzenie z dostawą
do domu). Ten coraz to popularniejszy trend jest ogromną szansą dla właścicieli pizzerii, ponieważ daje szansę na pozyskanie nowych klientów, co przekłada się
na zwiększenie zysków. Podstawą do jego dobrego funkcjonowania jest jednak dobra obsługa. Klient, który zamówi jedzenie przez Internet po raz pierwszy i nie otrzyma jedzenia o wysokim, wymaganym przez niego standardzie, prawdopodobnie nie skorzysta z usług restauracji po raz kolejny, nawet jeśli oferowana cena nie jest wysoka.
Dzięki wsparciu firmy Tasty Soft, prawie pół roku temu wprowadziliśmy do Da Grasso system zamówień online. Już po kilku dniach zauważyliśmy jak bardzo było
to potrzebne. Obecnie notujemy średni wzrost zamówień o 15-20 %, w ciągu miesiąca. Taki wynik jest najlepszym dowodem na to, że wprowadzenie systemu było dobrym posunięciem. Dodatkowo, trzeba także pamiętać, że jednym
z najważniejszych elementów świadczących o jakości dostawy są osoby, które dowożą zamawiane posiłki. W związku z tym, prowadzimy w Da Grasso specjalne szkolenia, a także wprowadzamy unifikację strojów kurierów, którzy będą ubrani
w sposób oryginalny i jakościowo najlepszy, przez co naturalnie staną się wizytówką Sieci i jej najlepszą reklamą. Celem tych wszystkich działań jest to, aby nasi kurierzy byli postrzegani jako wysokiej klasy mobilni kelnerzy - dodaje Magdalena Piróg.
( )

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.