Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

25610 miejsce

Japonia: Ludzie jedzący ryby oceaniczne mają więcej rtęci w organizmie

  • Źródło: IAR
  • Data dodania: 2010-01-22 08:16

Mieszkańcy japońskiej prefektury Wakayama, którzy regularnie jedzą mięso ryb oceanicznych mają 10-krotnie wyższy od przeciętnego poziom rtęci w organizmie. Naukowcy ogłosili wyniki badań, które trzy lata temu przez pół roku prowadzono na mieszkańcach.

Poziom rtęci mierzono poprzez badanie składu włosów pięćdziesięciorga kobiet i mężczyzn, którzy co najmniej raz w miesiącu jedzą mięso ryb i ssaków poławianych w oceanie. Poziom rtęci u trzech osób przewyższał dozwoloną przez Światową Organizację Zdrowia normę. Tak wysokie stężenie rtęci w organizmie może spowodować poważne kłopoty zdrowotne.

Według prowadzącego badania profesora Tetsuyi Endo, wysoki poziom rtęci wykryto również w przetworach produkowanych w prefekturze Wakayama z mięsa wielorybów grindwali, delfinów, tuńczyków i bonito.

Japońcy naukowcy zamierzają opublikować wyniki badań w międzynarodowych periodykach poświęconych zanieczyszczeniu mórz i oceanów.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.