Facebook Google+ Twitter

Jedenastoletni Chińczyk wykrył chemikalia w żywności

11-letni uczeń z Pekinu dowiódł, że grzyby jadalne zanieczyszczone są szkodliwymi dla zdrowia substancjami.

Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 2.5 / Fot. BorgQueenWikipediaJak podaje gazeta "China Daily", Zhang Hao przebadał grzyby, których nie zjadł, ponieważ jego mama obawiała się, że zawierają szkodliwe substancje.

Potrawa z grzybów zawsze bardzo mu smakowała, dlatego postanowił udowodnić, że grzyby są zdatne do spożycia. W związku z tym z pomocą pewnego studenta Wyższej Szkoły Rolniczej w Pekinie zbadał je przy użyciu mikroskopu i lampy fluorescencyjnej. Stwierdzili, że większość z testowanych grzybów zawiera toksyczne substancje, które mogą przyczynić się do uszkodzenia wątroby, alergii skóry lub astmy.

Władze w Pekinie tłumaczą, że 97,7 procent grzybów nie jest skażona chemikaliami i można je bez zastrzeżeń spożywać.

Źródło: de.news.yahoo.com

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (9):

Sortuj komentarze:

Izo, to mamy dorze funkckjonujące organizmy, że po wszystkich tych trucznach wciąż żyjemy ;)

Komentarz został ukrytyrozwiń

A co dzisiaj nie jest trujące ? Chyba już wszystkie produkty spożywcze.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Joasiu, wolałabym żebyś nie miała racji. Ale właśnie w przypadku grzybów hodowanych przemysłowo, właśnie jak pisze Ilona pieczarki lub boczniaki, kto wie? Grzyby, o których mowa w artykule były poddane wybielaniu. Pewnie, żeby ładniej wyglądały, jak się kupuje to zwraca się na wygląd zewnętrzny produktu, w końcu laboratorium nie dla każdego jest dostępne.
Myślę, że najzdrowsze są nasze borowiki, jak poleca Stenia. :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Muszę dodać, ze nie należy obawiać się o konsumpcję grzybów z naszych rodzimych lasów. Oczywiście nie polecam grzybów z natury trujących.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ilona. W produkcji pieczarek i innych grzybów metodami uprawy przemysłowej stosuje się formalinę w dużych ilościach. Inaczej nie uzyskają pięknego białego zabarwienia. Do tego środki ochrony przed owadami, które lubią rozmnażać się w pieczarkach. Natomiast w Chinach przy takim natężeniu produkcji przemysłowej nie należy się dziwić. Sprowadzany miód z Chin musi być mieszany z naszymi miodami rodzimymi, ponieważ przekraczałby kilkakrotnie normy zawartości metali ciężkich.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Steniu, zdjęcie nie jest mojego autorstwa ;)

Komentarz został ukrytyrozwiń
Ilona
  • Ilona
  • 08.12.2010 21:18

A co z pieczarkami ?

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 08.12.2010 16:14

Podejrzewam , że i nasze do najzdrowszych nie należą:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

To oni muchomorki jadają?
Trzeba polecić amatorowi grzybków borowiki, nasze, polskie :))

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.