Facebook Google+ Twitter

Jedz z klimatem!

„Jedz z klimatem” to hasło tegorocznych obchodów Dnia Praw Zwierząt Klubu Gaja przypadającego 22 maja. Kampanię popiera aktorka Magdalena Różyczka.

Plakat Dzień Praw Zwierząt / Fot. Klub Gaja Sytuacja zwierząt we współczesnym świecie jest zatrważająca. Miliony z nich hodowanych w samej tylko Europie nie mają zachowanego nawet minimum dobrostanu. Rośnie społeczne zainteresowanie indywidualnymi przypadkami złego traktowania zwierząt towarzyszących, ale brakuje wiedzy o losie zwierząt hodowlanych i olbrzymim wpływie przemysłowych hodowli na zmiany klimatyczne. - wyjaśnia Jacek Bożek prezes Klubu Gaja.

W Polsce ta tematyka jest mało znana, tymczasem, jak wyjaśniają eksperci, nadmierna produkcja żywego inwentarza będzie tylko zaostrzać szkody dla ogólnej produkcji żywności i dla środowiska związane z globalnym ociepleniem, takie jak coraz częstsze susze, powodzie, huragany i klęski nieurodzaju. Zagadnienia związane z prawami i dobrostanem dotyczą przecież nie tylko zwierząt towarzyszących człowiekowi czy gospodarskich, ale także zwierząt hodowanych na masową skalę. Takie hodowle wywierają olbrzymi negatywny wpływ na klimat. Można to jednak zmieniać promując ekologiczne efekty rolnictwa, produkty zwierzęce z wolnego chowu i gospodarstw ekologicznych.

Dzień Praw Zwierząt został ustanowiony przez Klub Gaja w 1997 roku. W tym roku uroczyste obchody Dnia Praw Zwierząt Klub Gaja organizuje w Bibliotece Śląskiej w Katowicach 21 maja, ale to dzień działania dla każdego - na jego własnym talerzu. Jedz z klimatem, który ze względu na kosztowną dla środowiska działalność człowieka zmienia się na jego niekorzyść! Jedz z klimatem tak, aby sprzyjało to twojemu zdrowiu, zwierzętom i środowisku naturalnemu! Jedz z klimatem, by poprawiać jakość swojego życia i innych stworzeń wokół! Dlatego Klub Gaja realizuje program Pomagamy zwierzętom – chronimy klimat nad którym przyjął patronat Minister Środowiska, a dofinansowany jest ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.
Więcej o programie na http://www.klubgaja.pl/projekty/pomagamy_zwierzetom/

Znana aktorka Magdalena Różczka przestała jeść mięso sześć lat temu. Teraz czuję, że jestem w zgodzie ze sobą, a na kawałek mięsa patrzę prawie jak na kawałek człowieka. - wyjaśnia aktorka. Chętnie przyłączam się do kampanii Klubu Gaja, bo bardzo chciałabym, aby ludzie nie jedli mięsa, a tym samym przestali dla tego celu zabijać zwierzęta. - dodaje Magdalena Różczka.

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa uważa, że światowa hodowla zwierząt wywiera tak głębokie oddziaływanie na środowisko, iż powinna być jednym z wiodących obszarów zainteresowania międzynarodowej polityki środowiskowej. Podawane liczby pozbawiają złudzeń: co roku na świecie hoduje się 60 miliardów zwierząt na mięso, mleko, jaja i skóry. Do roku 2050 liczba ta może wzrosnąć do 120 miliardów. A jakie będą koszty środowiskowe? Odpowiedź nawet w przybliżeniu jest trudna do oszacowania.

Chcielibyśmy aby dzień 22 maja był dniem, w którym restauracje, stołówki szkolne, uczelniane pracownicze specjalnie zaproszą na obiady bezmięsne. Warto! Będzie smacznie, pożytecznie i zdrowo! Zwierzęta w hodowli produkcyjnej są nastawione na dużą wydajność. To nasila u nich stres, prowadzi do pogorszenia stanu zdrowia, a zatem zwiększa możliwość zapadania na choroby. Najnowsze oszacowania ekspertów służby zdrowia sugerują, że redukcja dziennego spożycia mięsa w krajach wysoko rozwiniętych o ok. 60% może przyczynić się do zredukowania chorób nadwagi i otyłości. Ograniczenie konsumpcji mięsa czerwonego lub przetworzonego zaleca także Światowy Fundusz Badań nad Rakiem. Te rodzaje mięs wymieniane są jako przekonująco udokumentowane przyczyny nowotworów w układzie pokarmowym człowieka.

Produkcja zwierzęca według ONZ jest to źródło 18% światowych emisji gazów cieplarnianych (GC). Trudno wyobrazić sobie codzienny jadłospis bez artykułów, które pochodzą od zwierząt, można jednak dążyć do zmian w ich produkcji, dystrybucji i konsumpcji. Ale do takich zmian mogą dążyć tylko świadomi konsumenci. Wpływ wciąż powiększanych zasobów zwierząt hodowlanych na stan Planety wymaga innowacyjnych rozwiązań. Osobiście uważam, że najważniejsze są wiedza i świadomość. Nazywam to „ekologią świadomości - wyborami pomiędzy”. Świadomy wybór pomiędzy skrajnościami może zagwarantować nam wolność osobistą i utrzymanie jakości życia na dobrym poziomie, bo produkowane przez ludzi cielęcina, piersi z kurczaka, parówki czy schabowe nie tylko powodują kłopoty zdrowotne. Przemysłowe hodowle zwierząt odpowiadają za zmiany klimatyczne i zanik bioróżnorodności na naszej planecie. A przecież to właśnie bioróżnorodność - bogactwo gatunków, ma zasadnicze znaczenie dla dobrostanu ludzi i dla podtrzymania życia na Ziemi. - mówi Jacek Bożek.

Ważnym elementem programu Pomagamy zwierzętom - chronimy klimat jest wydany przez Klub Gaja w jęz. polskim raport: Globalne ostrzeżenie: zmiany klimatyczne, a dobrostan zwierząt hodowlanych. Przygotowany przez brytyjskie pozarządowe stowarzyszenie Compassion in World Farming (CIWF) opisuje wpływ hodowli zwierzęcej na globalne ocieplenie.
To pierwszy tego typu raport w Europie! Dostępny na stronach Klubu Gaja:
http://www.klubgaja.pl/_pliki/klubgaja-ocieplenie-pl.pdf

Polecamy także nasz film Zwierzęta, a klimat:

http://www.youtube.com/watch?v=eXePUTujKoE - cz. 1

http://www.youtube.com/watch?v=58oU5_vI3Vc - cz. 2

Dla wolontariuszy i sympatyków działań Klubu Gaja Dzień Praw Zwierząt jest kluczowym wydarzeniem. Organizacja była jedną z pierwszych w Polsce, która poprowadziła społeczne kampanie na rzecz zagwarantowania w polskim ustawodawstwie praw chroniących zwierzęta przed niehumanitarnym traktowaniem. Po kilku latach działań, w 1997 r. Sejm RP przyjął Ustawę o ochronie zwierząt, a z okazji Dnia Praw Zwierząt Klub Gaja wręcza nagrody Współodczuwania ludziom, instytucjom, firmom i placówkom edukacyjnym, które swoimi działaniami w skuteczny sposób sprzyjają społecznej promocji praw zwierząt.

W programie obchodów Dnia Praw Zwierząt w Bibliotece Śląskiej w Katowicach (od godz.11.30) zaplanowano: konferencję prasową, wręczenie nagród „Współodczuwania”, prezentację dobrych praktyk podejmowanych przez instytucje i placówki edukacyjne realizujące program Pomagamy zwierzętom - chronimy klimat oraz działania artystyczne przygotowane przez Górnośląskie Centrum Kultury.


Wybrane dla Ciebie:


Tagi:


Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.