Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

20503 miejsce

Jedzenie daktyli chroni przed miażdżycą

Daktyle przysmakiem były już w czasach starożytnych. Dla Greków i Rzymian była to idealna przekąska. Najnowsze badania pokazują, że wychodziło im to na zdrowie.

Zdjęcie ilustracyjne / Fot. STRINGER/PAPChoć ten pochodzący z Bliskiego Wschodu owoc zawiera mnóstwo cukru (około 272 kcal w 100 gramach) jest też źródłem witamin E i C oraz B, zawiera cenne białko, karoteny, żelazo, wapń i fosfor. Ponadto w daktylach znajdziemy naturalne salicylany o działaniu podobnym do aspiryny. Wiadomo również, że działają przeczyszczająco.

Nowe zdrowotne właściwości daktyli opisali naukowcy z izraelskiego ośrodka medycznego im. Majmonidesa. Jak mówi profesor Michael Aviram z Instytutu Technologii Technion w Hajfie - Badania na ludziach zdrowych wykazały, że 100 gramów daktyli dziennie przez miesiąc nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi, a za to znacznie obniża poziom trójglicerydów. Minimalizują one również utlenienie się cholesterolu, które zapoczątkowuje proces osadzania się blaszki miażdżycowej.

Daktyle chronią nas przed osadzaniem się na ścianach naczyń krwionośnych złogów szkodliwego cholesterolu, a tym samym zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Dlatego warto urozmaicić dietę tym słodkim owocem. Szczególnie w trakcie uprawiania sportów, są bowiem świetnym źródłem energii.

Źródło: www.tvn24.pl

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

Dziękuję za cenną informację :) Dla takiego łasucha jak ja, daktyle są idealne!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.