Facebook Google+ Twitter

"Jedzenie to nie tylko przepisy" -wywiad z Grzegorzem Łapanowskim

Kucharz i dziennikarz kulinarny. Od lat gotuje przed kamerą. Prowadzi już drugą edycję programu "Top Chef". Założył Fundację "Szkoła na widelcu". Gościem W24 w ramach cyklu "Znani - nam nieznani" był Grzegorz Łapanowski.

Dziennikarz kulinarny i kucharz Grzegorz Łapanowski gościł w redakcji W24 / Fot. W24Jego kulinarna pasja zaczęła się od zamiłowania do jedzenia. "Może to banalne, ale po prostu lubię jeść i uważam, że w życiu powinno się robić rzeczy, które sprawiają nam przyjemność" - podkreśla Grzegorz Łapanowski. "Chciałem mieć dostęp do dobrego jedzenia i wiedziałem, że jedyną możliwością, żeby to mieć, jest nauczenie się gotowania" - dodaje. W związku z tym, jako student nauk politycznych i socjologii, postanowił zatrudnić się w restauracji i tam rozwijać swoje kulinarne zainteresowania.

Kiedyś spotkał na plaży Roberta Makłowicza, który przygotowywał przed kamerami królika i pomyślał sobie wtedy, że fajnie byłoby tak żyć. Kilka lat później zaczął wcielać ten pomysł w życie i dziś jest jednym z najbardziej znanych kucharzy i dziennikarzy kulinarnych. Mediami interesował się od zawsze i pierwsze praktyki na tej płaszczyźnie odbywał już w rodzinnej Zielonej Górze. Na poważnie jego telewizyjna przygoda rozpoczęła się od programu "Dzień Dobry TVN", do którego trafił zupełnie przypadkowo, a w którym został na kilka dobrych lat.

Gościem W24 w ramach cyklu Obecnie Grzegorz Łapanowski jest prowadzącym programu "Top Chef", którego drugą edycję możemy już oglądać na antenie Polsatu. "Na początku było sporo stresu, ale teraz jest już dziesięć razy łatwiej" - wyjaśnia dziennikarz. "Podczas nagrań w powietrzu czuć ogromne emocje, widać, że dla naszych uczestników gotowanie jest czymś więcej niż tylko pasją" - dodaje. Grzegorz Łapanowski podkreśla także, że bycie gospodarzem tak dużej produkcji jest dla niego dużym wyzwaniem, ale daje mu także możliwość spojrzenia na gastronomię z zupełnie innej strony.

Swoimi kulinarnymi pasjami i wiedzą z zakresu gastronomii stara się dzielić z innymi, zachęcając Polaków do zdrowego odżywania się. W tym celu kilka lat temu, wraz z grupą znajomych, założył Fundację "Szkoła na widelcu". Jej działalność koncentruje się głównie na poprawieniu jakości żywienia dzieci i młodzieży – poprzez organizację warsztatów czy inne inicjatywy mające na celu zmianę jadłospisów w szkolnych stołówkach. "Uważam, że, w związku z tym, że zajmuję się jedzeniem, takie działania są moim obowiązkiem" - podkreśla Grzegorz Łapanowski.

Obejrzyj cały wywiad z Grzegorzem Łapanowskim:

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.