Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

34102 miejsce

Jest WOŚP, jest chleb z Łukowa

Tradycji stanie się zadość. Chleb w kształcie serca został już upieczony i jutro wyruszy do Warszawy.

Szef firmy Eugeniusz Onysk od prawie dwudziestu lat jest z "Orkiestrą". / Fot. Jerzy Kirzyński"Kiedy widzę, że wnoszony jest do studia dorodny bochen z Łukowa, to wiem, że Finał powoli się już kończy" - wyznał w Master TV, Jerzy Owsiak. "O przepięknym, smacznym, pysznym chlebie napisałem zresztą w swojej książce. Dziękuję tym, którzy go tworzą".

Bez trudu odnaleźliśmy piekarnię. w której przygotowywany jest i pieczony „orkiestrowy” chleb, jeden dla Owsiaka, drugi, od niedawna, dla miejscowego sztabu.

Dziś przy piecu, jutro w telewizyjnym studio. / Fot. Jerzy Kirzyński- Przepis jest prosty- ujawnia właściciel firmy Eugeniusz Onysek. – Bierzemy siedem kilogramów mąki, wodę, drożdże, zakwas. - Należy ręcznie wyrobić ciasto, tak by nie było zbyt kleiste, ani zbyt wodniste - uzupełnia mistrz piekarstwa Marian Walo. - Później trzeba pilnować, aby skórka była lekko zarumieniona, krucha, nie popękana.

Piekarnia niemal od dwudziestu lat wspomaga Orkiestrę Świątecznej Pomocy.
- Początkowo przygotowywaliśmy piętrowe torty, następnie małe chlebki
i od dobrych kilku kilka lat te piękne bochny - dodaje Onysek. - Wiadomo rośnie Orkiestra, a z nią nasze chlebowe serce.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.