Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

27678 miejsce

Jeszcze co nieco o bazylii

Współautorzy: Barbara Podgórska

Poczułem się sprowokowany do zabrania głosu na temat bazylii przez publikację Artura Koszczuka - Bazylia w kuchni – przyprawa nie do zastąpienia. Publikację pożyteczna, ale moim nieskromnym zdaniem zbyt lakoniczna, jak na walory rośliny, istotnie nieocenionej.

Bezlik nazw
Bazylia pospolita występuje w literaturze botanicznej i kulinarnej także jako bazylia euglenowa, bazylia anyżowa, bazylia ogrodowa, bazylia właściwa, bazylia anyżkowa, bazylia wonna, bazylia, bazylek ogrodowy, bazylijka, bazylijka zwyczajna, bazylik, bazylika, bazylikum, balsam, balsam polski, bazyliszka polska, królewskie ziele, wasilek.

Opis botaniczny
Jest to roślina jednoroczna, osiągająca wysokość 30 - 40 (50) cm. Łodyga wzniesiona, krzaczasto rozgałęziona, naga, czterokanciasta, czerwonawo nabiegła. Liście jajowate lub romboidalne, klinowato zbiegające w ogonek, odlegle ząbkowane, zielone, czasem o odcieniu ciemnofioletowym, błyszczące, osadzone na 1-2 centymetrowych ogonkach. U niektórych odmian karbowane lub silnie skędzierzawione. Kwitnie VI-IX. Kwiaty wargowe, drobne, białe, rzadziej bladoróżowe, różowe lub czerwonawe, zebrane po 6 w niby-okółkach na wierzchołkach pędów Łodygi, liście i kwiaty pokryte gruczołami z olejkiem eterycznym o zapachu przypominającym nieco goździki. Owoc – rozłupka.

Występowanie
Naturalnym zasięgiem obejmuje gorące obszary Azji Południowo-Zachodniej, od Mongolii, Chin, Indii, po Iran, Cejlon, Jawę, Polinezję. W starożytności przeniesiona z Indii do Egiptu, następnie do Grecji i Rzymu. W XVI stuleciu rozpowszechniona w ogrodach Europy Zachodniej skąd szybko trafiła do Polski. Uprawiana na skalę przemysłową oraz w ogródkach przydomowych i działkowych, na balkonach, w skrzynkach i w doniczkach. Często dziczejąca. Znane są odmiany o barwnych liściach.

Właściwości
Roślina lecznicza i przyprawowa o działaniu typowo dietetycznym. Pobudza apetyt, wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, ułatwia trawienie, likwiduje nadmierną fermentację i wzdęcia. Jest też specyfikiem ogólnie wzmacniającym, uspokajającym, działającym wykrztuśnie, łagodzącym katar i stany gorączkowe. Największą wartość przyprawową ma bazylia pozyskana tuż przed kwitnieniem, gdyż wówczas prezentuje najpełniej korzenny, balsamiczny aromat (nieco odmienny u różnych odmian), przypominający pośrednio zapach pąków kwiatowych goździkowca lub owoców muszkatołowca. oraz równie korzenny miły, lekko pikantny, słodkawo gorzki, nieco pieprzowo-cytrynowy i cierpki smak. Ceniona jest również zbierana później, choć o mniejszym bukiecie zapachowym. Świeżego ziela nie należy siekać, tylko rozrywać listki palcami na drobniejsze fragmenty.

Zastosowanie kulinarne
Bazylia nadaje potrawom cechy wykwintnego wykończenia. Najbardziej pożądana jest w postaci młodych, świeżych, liści i pędów. Ususzona traci na pikantności, chociaż nadal z powodzeniem stanowi niezastąpioną przyprawę. Sproszkowana może zastępować pieprz czarny, gałkę lub kwiat muszkatołowca, pączki kwiatowe goździkowca.

Tworzy harmonijne kompozycje smakowo zapachowe z cebulą, czosnkiem, pieprzem naturalnym, estragonem, rozmarynem i szałwią. Najlepiej jednak sprawdza się samoistnie, pokazując paletę walorów. Pasta bazyliowo-oliwowa jako pesto słynie w kuchni włoskiej do przyprawiania makronów. Można ją nabyć w postaci gotowego preparatu również w Polsce. W stanie świeżym lub suszonym stanowi wyborną przyprawę do sosów, zwłaszcza pomidorowych, pieczeniowych, ziołowych, typu remaulade, do zup: cebulowej, jarzynowej, ogonowej, pomidorowej, ziemniaczanej, rybnej, krupniku, bulionów mięsnych i warzywnych.

Nieodzowna jest do dań z pomidorów i przetworów pomidorowych; sok pomidorowy zamienia w
wyborowy napitek. Używana do posypywania zielonej sałaty, mizerii z ogórków, surówek z marchwi, sałatek mięsnych i warzywnych, warzyw duszonych oraz ziemniaków. Znakomicie nadaje się do doprawiania masła ziołowego, twarogów i twarożków, serów żółtych i kremowych, majonezów, jajecznicy i innych potraw z jaj.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (6):

Sortuj komentarze:

Tworzymy encyklopedię w24.

Komentarz został ukrytyrozwiń

P.Wierzbicki. Komentarz jest klasycznym przykładem " dziennikarskiego kazirodztwa" użytego dla lansowania siebie za wszelką cenę.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Oj, tak, Bazylia to królowa. Mam w doniczce cały rok. A latem nawet w dwóch. Bazylia ma sporo żelaza. świetna też do Caprese, czyli plasterki pomidorów przełożone na półmisku białym serem (w oryginale mozarellą) posypanie listkami bazylii, polane oliwką i posolone popieprzone. mniam ...
Aby nie zmarnować tej z ogródka świeżej bazyli , siekam ją na PESTO. siekam , przesypuję solą i mieszam z najlepszą dotępną oliwką, z na zimno wyciśnietych oliwek. Dodaję rozgnieciony czosnek i zamykam w słoiczki. Do ugotowanego al dente makaronu taki sos jest pychotka , no i posypawszy parmezanem makaron.
A w ógle makoron ugotowany posypać posiekaną świeżą lub suczoną basylia, posolić czosnkową solą, popiepszyć polać oliwką posypując tartym pikantnym serem... nawet oscypkiem. Mniammmmm

Komentarz został ukrytyrozwiń

Opis na 5+. Z podanych przepisów na pewno skorzystam. Dziękuję :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ciekawe i smakowite :).

Komentarz został ukrytyrozwiń

Profesjonalny opis.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.