Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

2969 miejsce

Jeszcze o zielonych orzechach i liściach orzechowych

Współautorzy: Barbara Podgórska

Kończymy już „orzechową serię” kulinariów, nie chcąc aby, mimo zdrowotnych właściwości, komuś nie zaszkodziły. Z nadmiaru! Obawiamy się, bowiem, że Czytelnicy dostaną na sam widok orzechów i naszych o nich publikacji - niestrawności!

 / Fot. Barbara PodgórskaKrótko zatem o innych zastosowaniach niedojrzałych orzechów i młodych liści orzechowych. Świeże gałązki orzecha włoskiego radzimy podrzucić się na ognisko, na którym pieczemy mięso na rożnie. Nadadzą pieczeni niespotykanego aromatu.Młode liście orzecha włoskiego, ususzone i rozdrobnione, z dodatkiem suszonej pokrzywy, mogą służyć jako zdrowa i ciekawie wyglądająca herbata ziołowa.

Herbata
Oto przepis z 1929 roku na wyjątkowa herbatkę, wprawdzie z kwiatu lipy, ale z domieszką liści orzecha.
Herbata z kwiatu lipowego (a szczególnie ze srebrnej lipy wonnej), suszonego na słońcu, z małym dodatkiem liści orzechowych, bratków, fiołków suszonych, względnie z kwiatów bzu czarnego z dodatkiem marzanny wonnej – jest doskonałą namiastką herbaty chińskiej, a działa również napotnie.

Typowo lecznicze własności mają syropy z zielonych owoców lub liści.

Syrop orzechowy z owoców

1 szklanka zielonych włoskich orzechów; dwie części miodu pszczelego
Drobno pokrojone zielone orzechy zalać świeżym, płynnym miodem (patoką) i odstawić do ciemnego miejsca. Po dwóch tygodniach syrop odcedzić. Przechowywać w chłodziarce, w szczelnie zakręconym słoiku. Po pewnym czasie syrop orzecho¬wy krystalizuje, co wcale nie zmniejsza wartości i skuteczności, zwłaszcza przy zaburzeniach żołądkowych.

Syrop orzechowy z liści orzechowych
Pół szklanki sproszkowanych liści orzecha włoskiego, ½ szklanki miodu naturalnego.
Zebrane w maju młode listki orzecha włoskiego ususzyć w cieniu, utrzeć w moździerzu na proszek, dodać miód i dalej ucierać aż do uzyskania jednolitej masy. Współcześnie całą "operację" można wykonać przy użyciu miksera albo blendera.

Do pożytków z orzechów włoskich powrócimy jesienią. Kiedy dojrzeją.

Czytaj także: Czym jest orzechowinko?

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

Syrop orzechowy z owoców - orzechy starłam na tarce i zasypałam cukrem. Proporcje 1:1 , teraz powstaje gęsty syrop.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Adasiu i Basiu teksty są przednie, skąd zatem niestrawność?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.