Facebook Google+ Twitter

Jeżeli masz konto na Allegro, uważaj na fałszywe maile!

Jeśli otrzymałeś maila "Twoje Konto w Allegro.pl Zostało Zablokowane", nie otwieraj podanej strony, ponieważ zawiera ona złośliwe oprogramowanie, trojana. E-mail wysyłany jest z fałszywego konta. Jest to kolejny atak na użytkowników Allegro.

Portal Niebezpiecznik.pl poinformował, że wczoraj do wielu użytkowników znanego portalu aukcyjnego Allegro.pl został rozesłany e-mail z konta powiadomienia@allegro.pl: "Twoje Konto w Allegro.pl Zostało Zablokowane". Jak się okazuje, nie jest to oficjalna wiadomość Grupy Allegro.pl, pod nią kryje się inny adres.

Na pierwszy rzut oka, mail może wydawać się oficjalną wiadomością Grupy Allegro.pl. Jednak jest to fałszywy e-mail, każda wiadomość zawiera taką treść:
"Drogi Użytkowniku!

Najprawdopodobniej ktoś chciał włamać się na Twoje konto w serwisie allegro.pl
Aby do tego nie dopuścić tymczasowo zablokowaliśmy Twoje konto. Należy udać się pod Adres hxxp://www.ssl-allegro.uni.me/ Aby w pełni bezpiecznie odzyskać swoje konto Postępuj zgodnie z instrukcjami zawartymi na stronie. Z Poważaniem Grupa Allegro".

Gdy posiadacz konta Allegro wpisze do przeglądarki internetowej podany adres, jego oczom ukaże się pusta strona, jednak po chwili zacznie się pobieranie pliku "Allegro.exe" zawierającego złośliwe oprogramowanie, trojana!

Wirus potocznie nazywany jest koniem trojańskim. Może on dokonać spustoszenia w systemie, a zapisane rzeczy na komputerze mogą trafić w niepowołane ręce.

Jak informuje portal Niebezpiecznik.pl, złośliwy program wykrywany jest tylko przez dwa programy antywirusowe.

Zarejestruj się i napisz artykuł
Znajdź nas na Google+

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

1. Trzeba mieć naprawdę "talent" żeby uwierzyć, że adres: hxxp://www.ssl-allegro.uni.me/ to poprawny adres Allegro...

2. No Windows -> no problem. :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.