Facebook Google+ Twitter

Jogurt w lekkiej diecie

  • Źródło: Gość dnia
  • Data dodania: 2014-07-31 18:42

Jest smaczny, orzeźwiający, bogaty w składniki odżywcze i jednocześnie niskokaloryczny. Jogurt – bo o nim mowa - to produkt z nabiałowej półki, który znakomicie sprawdza się latem jako składnik lekkiej diety.

Jest smaczny, orzeźwiający, bogaty w składniki odżywcze i jednocześnie niskokaloryczny. Jogurt – bo o nim mowa - to produkt z nabiałowej półki, który znakomicie sprawdza się latem jako składnik lekkiej diety. Warto wykorzystać jego zalety, by móc cieszyć się dobrą formą i świetnym samopoczuciem nie tylko w czasie upałów.

Im bardziej aura rozpieszcza wysokimi temperaturami, tym mniejszy mamy apetyt na ciężkostrawne i kaloryczne dania. Pełny dotąd talerz ustępuje miejsca mniejszym porcjom, a regularne posiłki walczą o pierwszeństwo z przekąskami. Letni jadłospis robi się lżejszy, niestety często także uboższy w składniki odżywcze potrzebne organizmowi do sprawnego funkcjonowania. Aby temu zapobiec, w przepisie na udane lato, obok słonecznej pogody, powinna pojawić się także odpowiednia dieta.

Lekko i ze smakiem

Lekka kuchnia może być smaczna i sycąca, a przy tym nieobciążająca organizmu. Z jadłospisu warto wyeliminować potrawy tłuste i smażone. Znacznie lepiej sprawdzą się te przygotowywane na parze lub gotowane, z dodatkiem świeżych ziół i przypraw.
Aby uzupełnić lekkostrawną dietę w białko i wapń, warto w tym czasie sięgnąć po nabiał, zwłaszcza jogurt, który swoją wysoką pozycję kulinarną zdobył dzięki wszechstronności zastosowań. – Jogurt znakomicie sprawdza się zarówno jako przekąska, jak i w roli dodatku do potraw – mówi Aneta Średzińska, dietetyk i ekspert kampanii „Mam kota na punkcie mleka”. – Sposobów wykorzystania jogurtu w lekkiej kuchni jest mnóstwo: możemy wymieszać z nim poranną owsiankę, zjeść go na drugie śniadanie z pokrojonymi owocami, orzechami i łyżką miodu lub przygotować z niego dressing do sałatki. Z powodzeniem zastąpi śmietanę dodawaną do zupy i posłuży za świetną bazę do orzeźwiającego chłodnika. Nie zapominajmy też o jogurtowych koktajlach, deserach i ciastach – dodaje.
Oprócz pełnowartościowego białka oraz łatwo przyswajalnego wapnia, potrzebnego kościom i zębom, jogurt zawiera witaminy A, D, B2, B12 oraz takie biopierwiastki, jak jod czy cynk. – Bogactwo składników mineralnych i witamin obecnych w jogurcie sprawia, że zaliczany jest on do produktów o wysokiej gęstości odżywczej, czyli takich, których nawet niewielka porcja dostarcza organizmowi sporo cennych składników budulcowych i odżywczych – podkreśla Średzińska.

Sprzymierzeniec dobrej formy

Jogurt to świetny kompan letniej aktywności. Jest lekkostrawny, więc nie ma ryzyka, że po jego zjedzeniu nagle poczujemy się ociężali i odczujemy spadek formy. Jego lekko kwaśny smak, który jest wynikiem działania specjalnych kultur bakterii dodanych do mleka w procesie produkcji, sprawi, że jogurt znakomicie ugasi pragnienie. Kubeczek jogurtu lub owocowy koktajl przygotowany na jego bazie to przekąska, która zaspokoi głód i doda energii w środku aktywnego dnia, zaś ze zmęczeniem rozprawią się zawarte w jogurcie witaminy B2 i B12 oraz jod, regulujący pracę układu nerwowego. Jak podkreśla Aneta Średzińska, po jogurt bez obaw mogą sięgać nawet osoby dbające o linię – w wersji naturalnej, niedosładzany i bez dodatków w postaci czekolady czy posypki, ma stosunkowo niewiele kalorii, za to sporo pełnowartościowego białka, które daje poczucie sytości i sprawia, że nie czujemy się głodni.


Kontakt dla mediów
Biuro prasowe programu „Mam kota na punkcie mleka”:
Anna Grabowska
tel.: (+48) 600 349 410
e-mail: grabowska@mamkotanapunkciemleka.pl

Polska Izba Mleka:
Kinga Odachowska
tel.: (+48) 85 674 73 29
e-mail: kampania@izbamleka.pl

**
O Polskiej Izbie Mleka
Polska Izba Mleka (PIM) jest największą organizacją branży mleczarskiej w Polsce. Została utworzona z inicjatywy spółdzielni i zakładów mleczarskich oraz firm z nimi współpracujących. Liczy ponad 70 członków,
a wśród podmiotów zrzeszonych znajdują się największe firmy mleczarskie i związane z branżą mleczarską. Głównym celem PIM jest współpraca członków i partnerów Izby na rzecz rozwoju i promocji polskiego mleczarstwa zarówno w Polsce, jak i zagranicą.

O Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka
Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka (PFHBiPM) została utworzona w 1995 roku. Jest organizacją niezależną, dobrowolną i samorządną. Zrzesza ponad 9 200 członków skupionych w 18 związkach regionalnych hodowców bydła i producentów mleka oraz w Polskim Związku Bydła Simentalskiego i Krajowym Związku Hodowców Czerwonego Bydła Polskiego.
(Anna Grabowska)

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.