Facebook Google+ Twitter

Kapuścioch

Torcik kapuściany na bekonie, szynce, boczku wędzonym lub na pieczarkach.

Uff! jest jadalny, mój "przypsnięty" na brunatno pieczarkowy kapuścioch. A wszystko przez to pisanie...;)) / Fot. Fot. Barbara Romer KukulskaTo danie jest w całości moim pomysłem. Zdradzam Wam moje "sztandarowe" danie tzw. "specialité de la maison". Piekę tę moją specjalność często i nawet wypróbowałam wersję bezmięsną. Dzisiaj zastąpiłam boczek i szynkę podsmażonymi pieczarkami i nie dodając gałki muszkatołowej wstawiłam do pieca.

Kapuścioch z bekonem:

Pół kilo kapusty kwaszonej - odcisnąć z soku do osobnego naczynia. Soku nie wylewać.

Ćwierć kilo, 275 gramów, półkruchego ciasta - można kupić w supermarkecie, bywa już nawet rozwałkowane na miarę do tortownicy. Najlepiej, rozwałkować cienko i ułożyć na specjalnym papierze do pieczenia, pergaminie, w tortownicy (może być taka foremka jak na pizzę lub tartę z żaroodpornego szkła).

Wysypać nań 250 gramów wędzonego pokrojonego w kostkę, chudego boczku lub szynki, lub kiełbasy dobrze wędzonej. Rozłożyć na nim równo tę odciśniętą kapustę i włożyć do piecyka na 150° C, i piec jakieś 10-15 minut.

W tym czasie do naczynia z sokiem kapuścianym wsypać suszonego pokruszonego podgrzybka lub prawdziwka, wbić dwa całe jajka duże lub trzy małe, wsypać trochę utartej gałki muszkatołowej, troszkę pieprzu, rozkruszyć pół kostki bulionowej, kopiastą łyżkę stołową mąki i szczyptę proszku do pieczenia, tylko szczyptę! Dobrze „rozkłócić” trzepaczką. Jeśli bardzo kwaśne, można dodać szczyptę cukru. Dosypać 150 gramów utartego żółtego sera, wlać 200 ml słodkiej śmietany.
Dobrze to wymieszać i ponownie "rozkłócić" fyrtałką. Odstawić na chwilkę.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (9):

Sortuj komentarze:

  • Autor usunął profil
  • 11.10.2009 22:54

ja jej nie deptałem, ale czy ona naprawdę jest tak dobra jak Polska? Czy mogłabyś zmienić fotografię, ta z tą kobietą nie podoba mi się przy napisie Barbara Romer Kukulska! ;-))

Komentarz został ukrytyrozwiń

Kupuję kapustę u bauera - bio, na co tygodniowym, w piątki targu, kwaszonej przy użyciu soli i deptanej. ;)) jest tak pyszna, że połowę zjadam, gdyż żal mi jej na kapuściocha.

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 11.10.2009 19:48

a do tego kapuściocha to jakiej kapusty używasz? Szwajcarskiej kiszonej przy użyciu octu, czy Polskiej kiszonej przy użyciu soli?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Brawo! ha! piszę: To danie jest w całości moim pomysłem. Zdradzam Wam moje "sztandarowe" danie tzw. "specialité de la maison". a zatem GK,, rozszyfrowałaś mnie. brawo!

A co do placka w komentarzu, to zapomniałam napisać o cukrze, chyba że przepis byłby dla diabetyków.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Bardzo dziwne, od wczoraj . od godz. 22 giej licznik nie drgnął i zatrzymał się na 13 tce. heheehehe dobra wróba. hihihihi

Komentarz został ukrytyrozwiń

Moje chłopaki "zniszczyły " kapuściocha. A przed chwilką wyjęłam z pieca tartę ze śiwkami. Proste i szybkie. takie samo ciasto i foremka . posypać mielonymi orzechami ułożyć połówki sliwek.posypać je także mielonymi orzechami, podpiec 15 minut. wyjąć i polać zalewa. z 250 ml smietany 2 jajek łyżki mąki. wstawić w piekarnik i piec dalej przez 30 minut. Pychotka.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Basiu, pobudzasz inwencje tworcza gotujacych. Gwiazdka za pomysl.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ewa,
przepis jest trochę na wyczucie. Nie można zrobić ścisłej recpty. Raz kapusta ma więcej soku , a raz mniej. Czasem dysponujemy pełną śmietaną , a czasem mlekiem, Tarta daje mnóstwo możliwości . Jest zawsze smaczna. A co ważne można ją upiec wcześniej. pójść na wycieczkę i z kolacja gotowa. ALbo zabrać ze sobą na piknik.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Basiu, ale mi apetytu narobiłaś. Pozwolisz ,ze się poczęstuję zanim sama zrobię?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.