Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

381 miejsce

Kapusta doskonała przeciw osłabieniu, przeziębieniu i grypie

Przez długie wieki zanim człowiek wyprodukował chemiczne środki walki z chorobami, szczególnie przeziębienia i grypy, stosował z naturalne sposoby ochrony przed wrogimi bakteriami i wirusami. Jadł dużo owoców i warzyw, w tym kapusty.

 / Fot. Wikimedia Commons, photo by fr:UtilisateurDzisiaj zaś, jak przyjdzie późna jesień i zima to łapią nas choroby. Osłabiony organizm z braku światła słonecznego i niezbędnych w prawidłowym żywieniu składników, głównie metabolitów i witamin, ulega częstym atakom przeziębienia i grypy. Co robić, aby im zapobiegać? Jak się przed nimi bronić? Jak dostarczać organizmowi naturalnych substancji bakteriobójczych? Odpowiedź na te pytania prosta: spożywać warzywa i owoce. Zawierają one niezbędne składniki, wzmacniające i ochronne. Sklepy o tej porze oferują szeroką paletę kiszonych i pasteryzowanych warzyw i owoców, ale także nieprzetworzonych, świeżych.

Szczególne miejsce w zestawie dobroczynnie działających warzyw zajmuje kiszona kapusta. Walory zdrowotne i kulinarne kapusty znane są i doceniane od dawna. Trzeba teraz też po nie sięgnąć. Kapusta zawiera liczne bezcenne dla organizmu metabolity, witaminy, przeciwutleniacze, fitocydy działające grzybo- i bakteriobójczo oraz bakterie Lactobacillus, które rozkładają cukry w kwas mlekowy i związki organiczne.

Kapusta kiszona – źródłem witamin

Przede wszystkim kapusta kiszona ma dużo witaminy C, która wspomaga aktywność układu odpornościowego i jest niezbędna w procesach metabolicznych, m.in. uczestniczy w syntezie hormonów i wchłanianiu żelaza w przewodzie pokarmowym. Może ona opóźniać powstawanie choroby nowotworowej, rozwój miażdżycy i spowalniać procesy starzenia się organizmu. Pomaga też chronić nas przed groźnymi atakami, z otaczającego środowiska, chorobotwórczych bakterii i wirusów.

Kiszona kapusta ma także witaminę E niezbędną w przemianie materii, której brak w organizmie powoduje bezpłodność u mężczyzn i kobiet. Witamina E łagodzi schorzenia mięśni oraz dolegliwości w gośćcu mięśniowym i zaburzenia sercowo-naczyniowe, ochrania witaminę A przed utlenianiem i niszczeniem w przewodzie pokarmowym, działa ochronnie na skórę. Wspólnie z witaminą A zwiększa ochronę organizmu przed wolnymi rodnikami tlenowymi, które uszkadzają komórki i przyspieszają proces ich starzenia.

Kapusta kiszona ma także witaminy: K i z grupy B oraz składniki mineralne: żelazo, wapń, potas (pierwiastki wpływające pozytywnie na pracę serca) - czytaj lecznicze właściwości kapusty. Obecność w niej bakterii kwasu mlekowego zapewnia wzmacnianie odporności organizmu. Należy pić sok z kiszonej kapusty! Stanowi on bezcenne źródło mikroelementów i wiele już wspomnianych składników.

Sok z kiszonej kapusty można też używać do zakwaszania zupy, np. barszczu. Sok kiszonej kapusty bez konserwantów, ma bezcenne właściwości zdrowotne; poprawia apetyt, chroni przed wysokim poziomem estrogenów, a co za tym idzie ma działanie chroniące przed rakiem piersi i wspomaga trawienie.

Jedz kapustę kilka razy w tygodniu

Dr inż. Dorota Czerwińska-Kayzer zaleca spożywanie kapusty w różnej postaci kilka razy w tygodniu. Oprócz wymienionych jej zalet zdrowotnych, pani doktor wymienia właściwości innych roślin kapustnych, które są "żołnierzami w walce z chorobami", bowiem mają glukozynolany, tj. substancje, które pomagają w zwalczaniu chorób i przeciwdziałają ich powstawaniu. To wprost niezwykłe armie. Potrafią przeobrażać się, wytwarzać różne substancje obronne i "bronić organizm do upadłego".

Glukozynolany dają początek związkom siarkowym, które zmniejszają ryzyko powstawania chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy, chorób jelit, otyłości i reumatoidalnego zapalenia stawów. Równocześnie glukozylany mogą wpływać profilaktycznie przeciwko chorobom raka pęcherza moczowego, piersi, jelita grubego, płuc, prostaty i raka jajników. Sok ze świeżej kapusty i kapusta, są pomocne w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, bowiem chronią organizm przed rozwojem chorobotwórczej bakterii Helicobacter pylori.

Znajomość walorów kapusty w Europie

Zdrowotne walory kiszonej kapusty znają od wieków narody Europy, zwłaszcza jednak słowiańskie - dlaczego warto jeść kiszoną kapustę. Nadal jest ona częstym składnikiem kulinarnym w kuchniach: niemieckiej, francuskiej (Alzacja), włoskiej, rosyjskiej i polskiej (bigos, kapuśniak, kwaśnica, pierogi). Powszechnie spożywana jest we włoskim regionie Friuli, gdzie nosi nazwę capuzi garbi oraz w Holandii, jako składnik stamppot.

W Polsce kiszona kapusta ma zastosowanie jako dodatek do obiadu, w gotowania zup, boczku, szynki domowej. Kwaśność złagodzi łączenie z surową kapustą. Uwaga! Nie należy kiszonej kapusty płukać. Można pić jej sok w ramach profilaktyki przeciw pasożytom; 0,5-1 kieliszka na czczo rano. Większa ilość może działać gwałtownie przeczyszczająco.

Tradycyjne huczne święto kapusty

Mieszkańcy południowych regionów Polski, tak bardzo cenią, wręcz hołubią kapustę, że uczynili jej tradycyjne święto. Na początku września, w Charsznicy (woj. małopolskie), każdego roku odbywa się jej huczne świętowanie. Uczestnicy imprezy wybierają króla i królową kapusty. Rejon charsznicki słynie z produkcji wysokiej jakości kapusty kiszonej, która idzie stąd na eksport i jest wysoko ceniona w świecie, za swoje niezwykłe walory smakowe i zdrowotne.

Także w USA co roku odbywa się święto kiszonej kapusty. Od przeszło 40 lat organizują festiwal kapusty w mieście Leinfelden-Echterdingen (tzw. Krautfest), Niemcy. Świętuje się tam corocznie, zakończenie sezonu kapuścianego, który przypada w połowie października; festiwal odwiedza regularnie około 40 tys. osób.

Nie wszyscy mogą spożywać kapustę. Nie mogą ze względu na stan zdrowia. Niski poziom pH kiszonej kapusty, zwykle niekorzystnie wpływa na wrażliwy żołądek osób, które jedzą ją w postaci surowej i kiszonej. Dotyczy to głównie tzw. wrzodowców - osób cierpiących na chorobę przewodu pokarmowego. Spożywanie kapusty, głównie kiszonej zalecają lekarze i dietetycy, szczególnie w okresie zimowym. Stanowi ona – podkreślmy to jeszcze raz - naturalny spichlerz witamin i minerałów.

Stanisław Cybruch

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.