Facebook Google+ Twitter

Karminadle Heleny G.

Przysmak ziemi śląskiej najsmakowitszy z modro kapusto (kapustą czerwoną).

Składniki: około 70 dag. mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (można też samemu przemielić), 2 cebule drobniutko posiekane, 4 jajka, sól, pieprz, zielona pietruszka (może być suszona),bułka tarta (dosypuję do momentu uzyskania masy nie klejącej się zbytnio do rąk)

Wykonanie: Wyrobić składniki (oczywiście mieszając je) formować w okrągłe, raczej małe kotleciki, smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu (żeby się nie spaliły), osobiście lubię mieszać różne rodzaje tłuszczu np. margaryna i smalec.
Uwaga: można dodać posiekany drobno czosnek i ulubione dodatki do smaku.

Modro kapusta – W Wielkopolsce jest to gotowana kapusta czerwona z dodatkiem jabłek (najlepiej winnych), cebuli oraz rodzynek, goździków i niewielkiej ilości masła lub smalcu. Kapusta przyprawiona jest cukrem i solą, a po ugotowaniu - dodatkowo octem. Na Śląsku kapustę dusi się na boczku, po czym dodaje się ocet i cukier.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (6):

Sortuj komentarze:

  • Autor usunął profil
  • 10.01.2010 20:16

Jeszcze więcej przepisów podawajcie:) Jak zacznę eksperymentować to "mięsień piwny" momentalnie się za okrągli.... Leszku :) Karminadle są SUPER!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Karminadle podaję z kluskami śląskimi,pycha;););)
Przepis Pani Jadzi na naleśniki wykorzystuję od lat,jest wyśmienity!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Cyt: mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (można też samemu przemielić),
radze zawsze kupić mięso i smamu przemielic. w wiekszości sklepow ta usluga jest za darmo. na tzw mieso garmażeryjne wystarczy popatrzeć i się ma dosc. Wczoraj, jak jakis glupek, kupilem mielone z indykaka. Potem wyczytalem, ze jest tam sto tysiecy rozmaitych dodatkow, skrobia, mączka, konserwamty. A tłuszczu wytopiło sie tyle, jakby ten indor byl tuczony samą słoniną.
ale wracając do tematu: jestem fanem kuchni slaskiej! I Basia tyż!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Śląska wodzionka też jest dobra.;))

Komentarz został ukrytyrozwiń

Panie Lesławie - nie przepadam za gotowaniem, ale podziele sie z panem moim wynalazkiem w sprawie nalesników: ciasto rozrabiać maslanką i woda mineralna lekko gazowaną. 1:1

Komentarz został ukrytyrozwiń

))

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.