Facebook Google+ Twitter

Karp na wigilijnym stole i w hodowli

Karp pochodzi z dalekiej Azji. Człowiek znał tę rybę już ponad 2,5 tys. lat temu. Udomowiony w Chinach, do Europy trafił przed około 2360 lat temu, a do Polski w XII wieku. Obecnie, są bardzo liczne jego odmiany hodowlane.

Jednym z najważniejszych świąt w Polsce jest Boże Narodzenie. Obchodzą je wierzący i niewierzący. To zwyczaj i tradycja. Tradycja mająca oparcie w religii chrześcijańskiej. Zwyczaj, bo przyjęło się powszechnie chrześcijański sposób postępowania i spędzania dni świątecznych. Wszystkim nam bardzo miło spotkać się w gronie rodzinnym. Usiąść przynajmniej raz w roku przy wspólnym stole - porozmawiać, powspominać, podyskutować, no i zjeść co nieco oraz wypić lampkę wina lub coś mocniejszego. Tradycja ma przewagę nad zwyczajem współczesnym, w którym część wierzących odchodzi od religii lub od Kościoła, do którego przynależą i jeszcze do niedawna, jako do swojej świątyni chodzili.

Tak jak tradycją są Święta Bożego Narodzenia, tak też tradycją i starym zwyczajem jest spożywanie przy świątecznym stole wigilijnym, prócz różnych pokarmów – koniecznie mięso karpia. Bez karpia w Wigilię nie można się obejść. To tak jak bez ręki. Karp musi być na każdym stole. Musi być, i basta. Bo w polskiej tradycji, Świąt Bożego Narodzenia, karp jest bardzo ważną - bodaj najważniejszą potrawą. W większości rodzin, karp jest tyle zwyczajowym pokarmem, co i prawdziwym przysmakiem. Bo faktycznie mięso karpia jest delikatne, zdrowe i smaczne. Gospodynie przygotowują go na wiele sposobów. Proponują najczęściej karpia wigilijnego w galarecie, a także w migdałowej panierce oraz z bakaliami, no i karpia po królewsku. Podobne wyroby z karpia od ponad półwiecza zawsze były i są również w moim domu.

Nie wszyscy wiedzą, że ta wspaniała i dość inteligentna ryba, jaką jest karp, pochodzi z dalekiej Azji - z wód Morza Czarnego, Kaspijskiego i Aralskiego. Człowiek znał ją już ponad 2500 lat temu. Udomowiony karp w Chinach - do Europy trafił przed około 2360. laty, a do Polski w XII wieku. Obecnie są bardzo liczne jego odmiany hodowlane, rozpowszechnione w specjalnych stawach hodowli i w wodach otwartych, niemal na całym świecie. Z pierwotnej odmiany ryby dzikiej, człowiek potrafił dostosować dla swoich potrzeb ponad 100 różnych odmian karpia hodowlanego i dziesiątki kolorowych odmian ozdobnych - czerwonych, białych i pomarańczowych.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.