Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

30208 miejsce

Kasztany jadalne: przepyszne i zdrowe

W okresie przedświątecznym, kiedy mróz skuwa rzeki i stawy, a jego ostre przenikliwe zimno zaczerwienia nasze policzki, można je znaleźć także na straganach, w budach czy też u krążących po deptakach sprzedawców.

Mowa tutaj o kasztanach jadalnych, które są nie tylko zdrowe, ale poprawiają nastrój - jak mawiają Francuzi. Dlatego też, jeżeli Państwo macie okazję je kupić, zróbcie sobie tę przyjemność, gdyż zawierają one bardzo dużo przeróżnych składników i minerałów i, w zależności od ilości, zastąpić mogą nawet ich kompletne całodobowe zapotrzebowanie. Zawierają bowiem wiele aminokwasów, elektrolitów, fosfor, związki siarki, magnezu, żelaza oraz całą gamę przeróżnych witamin: E, C, B oraz prowitaminy A.

100 gram kasztanów to tylko 220 kalorii. Kto z Państwa kupi torebkę podwójnej wielkości, nie musi już jeść kolacji. Kasztany jadalne są wspaniale przyswajalne, a z uwagi na zawarte aminokwasy, w szczególności triptophon, wpływają dodatnio na nasz układ nerwowy. Zawierają również związki i składniki wpływające dodatnio na elastyczność żył w nogach.

Dawniej chleb biedoty, dzisiaj towar luksusowy. Do pierwszej połowy XIX w. kasztany jadalne były głównym produktem spożywczym w biednych regionach południowej Szwajcarii oraz południowej Francji. Kasztany mielono, a z otrzymanej mąki pieczono chleb. Dlatego też drzewo kasztanowca jadalnego w tych dzielnicach nazywano pieszczotliwie "albero del pane" (drzewo chleba).

W handlu spotkać można wiele gatunków kasztanów jadalnych, najlepiej jednak smakują te trochę większe i okrągłe. Z tych daje się łatwo ściągnąć skórkę. Aby dojść do źródła naszego pragnienia, powinniśmy kasztany albo prażyć albo gotować, nie zapominając o krzyżowym nacięciu naskórka. Najlepiej jednakże smakują kasztany prażone, gdzie w czasie obróbki termicznej zawarta w nich skrobia zamienia się w cukier. Najświetniejsi kucharze, renomowanych restauracji stosują kasztany jadalne (marony) jako świetny dodatek do wszelkiego rodzajów mięs z dziczyzny i jako farsz do świątecznych gęsi. Jednakże najlepiej smakują w towarzystwie ukochanej osoby, prosto z torebki, jeszcze ciepłe i pachnące.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (6):

Sortuj komentarze:

deda
  • deda
  • 05.01.2011 21:51

pyszne, najszybciej podpiec na paletni:)

Komentarz został ukrytyrozwiń
Maria Gie
  • Maria Gie
  • 02.01.2011 16:27

Swieze do kupienia sa w delikatesach ALMA

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękuję za komentarze

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 08.12.2010 16:20

Podobno we Wrocławiu na jarmarku świątecznym są po raz pierwszy ale jeszcze nie dotarłam:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

A nasze, polskie - link - smakują mi najbardziej na surowo.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Kasztany jadalne w krajach śródziemnomorskich przerabia sie na mączkę z której piecze się świetne ciasto i placki.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.