Facebook Google+ Twitter

Kawałek Italii w domu... czyli pizza na talerzu

Nasz czołowy gastronom Łukasz Szczygielski, jako bardzo niekonwencjonalny, a wręcz ekscentryczny, dał popalić nie jednej wątrobie. Jak byliśmy głodni, tak zapewne dalej jesteśmy... Chwała tym co dalej mają wątrobę i nie są głodni.

Dla tych, którzy dalej jednak coś by przekąsili (a przepis "Łukasz na pizzerini" w 5 minut narobił tylko smaku na pizze) przygotowałem świetny, sprawdzony, i zachwalany przez rzeszę studentów zielonogórskich, przepis na pizze.

Składniki do przygotowania znajdziemy w znacznej części w naszych kuchennych szafkach i lodówce, a całą resztę w zwykłym spożywczym... bądź u miłego sąsiada z naprzeciwka.

Do przygotowania ciasta:


- 5 dag drożdży (ważne, by nie były przeterminowane)
- 250 ml wody (woda z kranu, w ostateczności też się nadaje)
- jedno jajko (jeśli mamy pod ręką kurę... albo od razu iść do sąsiada, a jak nie to trudno... sklep został)
- łyżka oliwy i łyżka cukru (duża stołowa... dla niewtajemniczonych podpowiadam, że chodzi o tę którą zupę zazwyczaj jemy)
- mąka tortowa.. (co do ilości... to wyjdzie "w praniu")
Z pozostałości ciasta możemy przygotować małe pizzerki, które doskonale nadają się do mrożenia i upieczenia, gdy najdzie nas tylko ochota. / Fot. Ariel Pawelczyk

Sos do ciasta:


- 2-3 pomidory ( można zastąpić pomidorami w puszce... zależy jakie nam da sąsiad :P)
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- oregano
- sól, pieprz
- olej (niekoniecznie z pierwszego tłoczenia, ale wskazany świeży... nie taki po frytkach)

Dodatki do pizzy:
- dwie średniej wielkości papryki
- 3 cebule
-10 dag szynki
- 10 dag salami albo kiełbasy
- 40 dag sera (kostka albo otarty na najmniejszych oczkach)
- 35 dag pieczarek

Sos na pizze:


czosnkowy:
-120 gram jogurtu naturalnego (ja polecam danone naturalny ale inne też nie są złe)
- 4 duże bardzo pełne łyżki majonezu
- 3-4 ząbki czosnku
- koperek

Gdy mamy już wszystko przygotowane możemy zabrać się do robienia naszego dania:

Ciasto:


Do dużej miski wlewamy ciepłą (ale nie gorącą!) wodę. Pokruszone drożdże rozpuszczamy w misce, dodając kolejno cukier oliwę oraz jajko. Mieszając nie przerwanie ręką zaczynamy dodawać mąkę. Po chwili widzimy że ciasto już nie może być mieszane a trzeba je ugniatać. Przestajemy dodawać mąkę w momencie, gdy ciasto jeszcze trochę lepi się do dłoni. Obsypujemy je delikatnie mąką i w tej misce odstawiamy je pod przykryciem w suche ciepłe miejsce na 15 minut.

Sos do ciasta:


Do rozgrzanej patelni z oliwą wrzucamy pomidory pokrojone na drobno (ważne, by sok, który w trakcie krojenia pomidorów w miarę możliwości ocalić i przenieść go z owymi kawałkami na patelnię). Mieszając co chwilę dorzucamy wyciśnięty bądź drobno pokrojony czosnek i doprawiamy. Gdy konsystencja będzie stosunkowo gęsta ściągamy z ognia i przechodzimy do kolejnego etapu...

Sos do pizzy:


Jogurt przelewamy do miseczki mieszamy go z majonezem, by uzyskać jednolitą konsystencje i kolor. Dodajemy bardzo rozdrobniony czosnek i koperek. Ilość koperku duża na tyle, by był on widoczny na każdej nabranej łyżeczce sosu. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Pizza:


Ciasta mamy taką ilość, która wystarczy na zrobienia dwóch pizzy w blaszce od sernika na zimno (ta okrągła) bądź jednej dużej w prostokątnej blaszce, w jaką wyposażony jest każdy piekarnik.

Ja wybierałem wariant "duża blacha".

Smarujemy blachę oliwą. Rozwałkowujemy ciasto na bardzo cienkie (niecałe 5 mm), starając się, by nasz twór miał kształt prostokąta którego możemy wcisnąć w blachę. Umieszczone ciasto smarujemy dokładnie naszym sosem (tym z pomidorów). Nakładamy na to poszczególne dodatki, według własnej fantazji, pamiętając, że na samej górze niezamiennie powinien znajdować się ser. Całość wrzucamy do rozgrzanego do 220 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 15 min. Po wyciągnięciu kroimy na odpowiednie dla nas porcje, polewamy naszym świetnym sosem czosnkowym i wcinamy aż się uszy trzęsą.

Dodatki możemy urozmaicać. Informacja, z której nasz naczelny gastronom również się ucieszy... wszelkie korekty smakowe możemy robić za pomocą keczupu:)

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (17):

Sortuj komentarze:

"poza tym, najgorsza włoska pizza jest sto razy lepsza niż najlepsza polska ;)"
Wiesz nie każdy ma w domu piec kamienny, oliwki z krzaka i plantację oregano w ogródku :P
+ za przepisz i mimo zdjęcia :)))

Komentarz został ukrytyrozwiń

Tu masz racje...pizza włoska...hmmm..byłem jadłem...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Trzymam Cię za słowo:)

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 12.03.2008 15:48

skoro tak zachwalasz w najbliższy weekend zrobię, o wynikach poinformuję po degustacji :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

no jak facet przepis podaje, to (+) musi być :D

chociaż ja tam pizze zamawiam...zrobienie jej własnoręcznie przeze mnie i upieczenie skutkowałoby pożarem, a w najlepszym wypadku ciężkim zatruciem tego, kto by ja później zjadł :D

Komentarz został ukrytyrozwiń

dokładnie w ten sposób przygotowuje pizze w domu :) pycha!

Komentarz został ukrytyrozwiń

trochę z żartem by żwawiej sie czytało;)

Komentarz został ukrytyrozwiń

ale opis przygotowania fajny...

Komentarz został ukrytyrozwiń

:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

hehehe...tak myślałem, że z tym zdjęciem będzie przegięcie...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.