Facebook Google+ Twitter

Kilka przepisów na jesienne przetwory. W rolach głównych: papryka i burak

Wprawdzie kończy się już październik, ale i teraz nie jest jeszcze za późno na przygotowanie zimowych zapasów. Możemy zrobić przetwory z buraków, papryki, a i grzyby czekają na swoją kolejkę. W zimowe dni uzupełnią nasze menu.

Papryka konserwowa. / Fot. Fot. Ireneusz Mosiczuk

Do wykonania trzech dużych słoików będziemy potrzebowali;

Ok.3 kg papryki, półtora litra wody, jedną szklankę octu, dziesięć łyżek cukru, jedna łyżka soli, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach (ja daję po pięć ziaren) oraz po dwie łyżki oleju na słoik.

Słoiki, nakrętki myjemy i następnie parzymy wrzątkiem.

Wodę z cukrem, solą oraz octem gotujemy tworząc zalewę.

Z papryki usuwamy nasiona, kroimy w ćwiartki (możliwe mniejsze kawałki) i układamy ciasno w słoikach.

Do słoika wkładamy ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Wlewamy po dwie łyżki oleju.

Całość zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy 15 minut.

Buraczki z papryką / Fot. Fot. Ireneusz Mosiczuk

6 kg buraków zetrzeć na grube wióry. 1 kg papryki oczyszczonej z nasion oraz 10 średnich cebul pokroić w kostkę.

Paprykę i cebulę posolić i odstawić na pół godziny.

Pół litra wody, półtora szklanki cukru, dwie łyżki soli, pół litra octu, kilka liści laurowych, ziele angielskie i pieprz zagotować. Do wrzątku wlać olej.

Buraki wymieszać z papryką i cebulą. Dodać zalewę i ponownie wymieszać. Pasteryzować 15 minut.

Znajdź nas na Google+

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.