Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

42200 miejsce

Kilogram masła za 80 euro? "Maślana panika" w Skandynawii

Na kilkanaście dni przed Bożym Narodzeniem, ze skandynawskich półek sklepowych zniknęły zapasy masła. Jego cena wzrosła, a media mówią o "maślanej panice". Okazuje się, że zaistniała sytuacja spowodowana jest zbiegiem okoliczności.

 / Fot. Cyclonebill, Creative Commons 2.0 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flickr_-_cyclonebill_-_Sm%C3%B8r.jpg / Fot. .Do znikania w zastraszającym tempie masła z półek sklepowych w Finlandii i Norwegii, przyczyniły się dwa zjawiska. Po pierwsze w Skandynawii lato było bardzo deszczowe. Znacznie obniżyło to jakość paszy dla krów, co z kolei wpłynęło na spadek produkcji mleka. Po drugie w ostatnich czasach w Skandynawii niezwykle popularna stała się dieta uboga w węglowodany, za to bogata w tłuszcze, w tym masło. Także przed Bożym Narodzeniem masło jest produktem potrzebnym do wielu świątecznych wypieków.

Skandynawskie media informują o "maślanej panice". Okazuje się, że jest to doskonała okazja do zarobienia pieniędzy. Cena wzrosła nawet czterokrotnie. W sklepie internetowym, kilogram masła kosztuje już nawet 80 euro. Na granicy Norwegii z Rosją został zatrzymany przemytnik, który chciał sprzedawać masło na czarnym rynku - podaje portal TVN24.pl Do zaoferowania miał 90 kilogramów poszukiwanego przez Skandynawów produktu.

Największymi eksporterami masła w Europie są Dania i Szwecja. Norwegowie sprzedają masło głównie na rynku krajowym, a Finlandia importuje.

Do Wiadomości24 możesz dodać własny tekst, wideo lub zdjęcia. Tylko tu przeczyta Cię milion.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (5):

Sortuj komentarze:

robi
  • robi
  • 15.12.2011 18:12

Polskie masło jest, najlesze oczywiscie z normalnych śpułdzielni mleczarskich kture produkują tradycyją metodą bez dodatków tłuszczó roślinnych np. OSM CUIAVIA - INOWROCŁAW.. ich produkty są SUPER SMACZNE gwarantuje. !!!

Komentarz został ukrytyrozwiń

W latach 80 sprowadzono do Polski solone masło z Danii, które zalegało przez 25 lat magazyny wojskowe. Ta sól powodowała, że masło mogło tak długo leżeć. Duńczycy odnowili sobie zapasy.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Świetnie opowiedziana informacja!

Komentarz został ukrytyrozwiń
Mala
  • Mala
  • 12.12.2011 19:20

Maslo norweskie smakuje jak prawdziwe Polskie maslo z dodatkiem soli...jest dobre w smaku.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ciekawe czy to masło w Skandynawi smakuje jak prawdziwe, czy tak jak u nas jest masłopodobne.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.