Facebook Google+ Twitter

Kiszenie ogórków - łatwe czy trudne?

Potrzebne będą: ogórki, koper, czosnek, sól, woda… Te składniki znają wszyscy, którzy ogórka kiszonego choćby jedli tylko. No tak, ale co poza tym, w jakich proporcjach, w jaki sposób? Kiszący najczęściej pilnie strzegą swoich wypróbowanych przepisów i niechętnie je zdradzają. W Zielonej Górze od lat organizuje się konkurs kiszenia…

1 z 13 Następne zdjęcie
Zdjęcie: Organizatorzy zapewniają słoiki, ogórki, wodę, a także wszelkie niezbędne przyprawy. Teraz wystarczy tylko uczynić coś, by ogórki… zaśpiewały. Ta pani wie, co, a Ty? Fot. Jola Paczkowska
Organizatorzy zapewniają słoiki, ogórki, wodę, a także wszelkie niezbędne przyprawy. Teraz wystarczy tylko uczynić coś, by ogórki… zaśpiewały. Ta pani wie, co, a Ty? Fot. Jola Paczkowska

Wybrane dla Ciebie:


Informacje z regionu
malopolska.naszemiasto.pl


Komentarze (14):

Sortuj komentarze:

Zapraszam. :-)

Komentarz został ukrytyrozwiń

wiesz Jolu, każdy ma jakiś swój sposób :)

niezły kącik kulinarny się zrobił..a kto zaprasza na konsumpcję:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ewo, to mnie zaskoczyłaś. Ja ogórki moczę.
Bartku, symbol symbolem, ale liście winogron mają także specyficzne właściwości. Dodawałam je do ogórków, zanim Zieloną Górę poznałam. ;-)
Aniu, to się wymienimy - Ty zrobisz małosolne, a ja ukiszę. :-)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Wielki plus za ważny temat.
Ja niestety pozostaję przy marynatach, gdyż kiszone zawsze mi wychodzą nie tak i się psują po jakimś czasie, no chyba, że małosolne, to jeszcze dam radę zrobić.
Kisić to już nawet nie próbuję... :(

Komentarz został ukrytyrozwiń

(+) A niektórzy zielonogórzanie do kiszenia ogórków oprócz kopru i tym podobnych standardów dodają symboliczny liść z winorośli...

Komentarz został ukrytyrozwiń

+ za ciekawą relację stawiam takie duże ogórkowe plusisko, prosto ze słoja! I tak to mnie rozochociło, że chciałem natychmiast słoje zapełniać, ale powstał kłopot. W chałupie ogórków zbrakło, a Moja Piękna widząć moją zmartwioną minę doradziła, że mogę ukisić własne skarpetki, skoro się przez Jolę takim stałem miłośnikiem kwaszonek. A ja jej na to, że mogę jeszcze do tego podkoszulek dorzucić, ten co czeka na pranie od wczorajszej. Ha, ha! Taką jej sprytną ripostę dałem!

I tak od słowa do słowa znów się rozgadałem, a chciałem tylko serdecznie "zaplusować" i zniknąć.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Najlepsze ogórki biało zielone/ takie jak wspomniala Barbara/ i wyciera się mokrą szmatką - nie powinno się moczyć ogórków w wodzie - jesli już to bardzo szybko po umyciu wyjąc i dokładnie wytrzeć/ plus czosnek, listek laurowy. chrzan, ziele angielskie, koper /lisc wisni lub porzeczki czarnej/, ustawiamy w słojach dodając przyprawy i następnie zalewa się przegotowaną gorącą wodą z solą. Odstawia / można odwrócić do góry nogami/ zawekują się/ i czeka aż dojdą do siebie.

Tym sposobem wychodzą bardzo smaczne, twarde i apetyczne ...mniam..mniam:) Polecam

Komentarz został ukrytyrozwiń

Tomku - trzy beczki? No, no... W beczkach nie próbowałam, zawsze kiszę w słoikach. ;-)
Basiu, liście wiśni też dodaję, choć niedawno odkryłam, że niektórzy dodają czereśniowe.
Gorczyca również jest dla mnie nowością, raczej dodaję ją tylko do marynat. Co do wyboru ogórków - pełna zgoda. :-)
Grażyno, czyli małosolne? Chyba spróbuję Twojej metody. :-)

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 12.08.2008 15:31

trzy beczki takich ogórków marzenie.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Liść wiśni, źdzbło chrzanu, gorczycy ziarnko, ząbek czosnku przekrojony, kopru gałęzie....itd.

te długie zielone wężowe ogórki gniją. Muszą być ogórki małe. nie większe niż dłoń oraz nie przejrzałe. takie biało-zielone. Od dziecka wolałam małosolnego niż ciastko, lub lody. Najlepsze były na targu w Poroninie, albo w Zakopanym na Krupówkach. Oczywiście, te naj.naj. robiła Mama.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.