Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

29118 miejsce

Kokaina i Europejczycy

Około dwanaście milionów Europejczyków przyznaje się do przynajmniej jednokrotnego spożycia kokainy. Jest to najbardziej modny narkotyk zaraz po konopiach indyjskich. Dlaczego coraz więcej ludzi po nią sięga?

Działki kokainy / Fot. www.sxc.hu public domainOkoło dwunastu milionów Europejczyków, czyli około 4 proc. populacji starego kontynentu, przyznaje się do przynajmniej jednokrotnego spożycia kokainy. Kokaina, zaraz po konopiach indyjskich jest najczęściej spożywanym narkotykiem w Europie. Europejskie Centrum Monitorowania Narkotyków i Narkomanii alarmuje, iż ta liczba wciąż rośnie. Tylko z roku 2006 na rok 2007 wzrosła o milion osób. Jedna na pięć osób spożywających ten narkotyk w Europie to Hiszpanie, gdzie konsumpcja czterokrotnie przewyższa średnią europejską, a w latach 1999-2005 podwoiła się. Według przeprowadzonych badań na 94 proc. hiszpańskich banknotów, których wygląd świadczył, że były zwijane w rulonik (używany do wciągania nozdrzami działek białego proszku) były ślady kokainy.

Dlaczego coraz więcej ludzi sięga po kokainę? Jej zażycie silnie pobudza ośrodkowy układ nerwowy wywołując uczucie euforii i niwelując niepokoje. Narkotyk sprawia, iż stajemy się pewni siebie, bardziej kontaktowi i rozmowni. Wszystko, co robimy pod wpływem kokainy wydaje się dużo bardziej jaskrawe i atrakcyjne. Te same czynności sprawiają po prostu większą przyjemność niż w stanie trzeźwości. Ważnym czynnikiem jest znaczne zwiększenie popędu seksualnego i utrata poczucia głodu.

Kokaina produkowana jest głównie w trzech krajach Ameryki Południowej - Kolumbii, Boliwii i Peru. Na wyprodukowanie 1 kg proszku potrzeba około 45 kg suszonych lub świeżych liści koki. Narkotyk otrzymywany jest na drodze ekstrakcji, której produkt końcowy, to chlorowodorek kokainy. Uprawa koki i przetwórnie, w których otrzymuje się kokainę nie pozostają obojętne dla środowiska naturalnego, przyczyniając się do zniszczeń lasów, degradacji gleby i zanieczyszczenia wód.

Już kilka wieków temu Indianie zamieszkujący tereny Ameryki Południowej żuli liście krzewu Erythroxyhon coca w celu zwiększenia wydolności fizycznej, zmniejszenia głodu i podniesienia nastroju. W 1860 roku wyizolowano z liści tej rośliny alkaloid, który nazwano kokainą. W 1884 roku użyto kokainy po raz pierwszy w medycynie jako środka znieczulającego miejscowo. Niedługo po tym biały proszek był lekiem łatwo dostępnym w drogeriach i aptekach, do którego przyjmowania zachęcali najlepsi lekarze. Jako specyfik wywołujący stan euforii kokaina zalecana była na takie przypadłości jak melancholia, czy histeria. Znajdowała się w składzie leków na astmę, katar sienny, a także w coca-coli, która pojawiła się na rynku w roku 1886. Entuzjazm lekarzy dla cudownego leku wygasał, gdy pojawiły się doniesienia naukowe o wywoływanym przez kokainę uzależnieniu. Od 1903 roku zaczęto produkować coca-colę pozbawioną narkotycznego składnika.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.