Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

184554 miejsce

Kolonie z regionalną kuchnią

  • Źródło: Dziennik Bałtycki
  • Data dodania: 2006-08-03 19:06

Ciekawe kolonie zorganizowano w Lignowach Szlacheckich. Najmłodsi mieszkańcy tej wsi poznawali tradycyjne smaki kociewskich potraw.

Podczas naszej wizyty dzieci piekły fafernuski – kruche ciasteczka, które w czerwcu zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Są na niej m.in. słynne góralskie oscypki.

W wiejskiej świetlicy, na podłodze wokół stołu było biało od mąki. Na stole dzieci ugniatały ciasto do fafernusków. -– Pieczemy ciasta, ciasteczka - pospiesznie informuje nas Paulina Kaznowska, uczestniczka półkolonii. - W ubiegłym tygodniu piekliśmy grochowinki -– dodaje Krystyna Gierszewska, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Lignowach. – Dzieciom podobały się te zajęcia.

Fafernuski – ciasteczka na świąteczny stół

Fafernuski piecze się na Kociewiu na Boże Narodzenie. Ale jak zapewnia pani Gierszewska, te upieczone teraz i przechowywane w metalowej puszce, mogą "wytrzymać" do zimowych świąt. Chyba, że ktoś jest łasuchem i wcześniej puszkę opróżni. – Ja mam w domu fafernuski, jeszcze od ubiegłorocznego Bożego Narodzenia i nadają się do jedzenia - zapewniała nas pani Krystyna. Ciasto – dodajmy, bez konserwantów – którego receptura jest tajemnicą, przed wypiekiem trzeba przygotować wcześniej na 2–3 tygodnie. Powinno ono leżakować w zimnym miejscu.

Mały kucharz
Dzieci do tej pory przygotowywały nie tylko ciasteczka. Z regionalnych potraw serwowały placki ziemniaczane i zupę "zagraj" z warzywami, ziemniakami i zacierkami. Zorganizowano też dla nich konkurs "Mały kucharz", w czasie którego mogły z ciasta wycinać lub sklejać wymyślone przez siebie postacie. Organizatorom pomogli sponsorzy i wolontariusze z Przedszkola w Lignowach oraz rodzice.

Na koloniach nie jest nudno, jak w domu

Do dzieci przyjechali też strażacy z OSP w Rajkowach i Lignowach. Jerzy Dobrzyński omawiał pokaz umiejętności strażackich. – Podobało mi się chodzenie z jajkiem na łyżce, strzelanie z butelek plastikowych – powiedziała Adrianna Radosiuk. – Byliśmy też w Radiu Głos w Pelplinie i u burmistrza. Tu na koloniach nie jest nudno, jak w domu.

• Dofinansowany projekt

Gminny Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Pelplinie otrzymał dotację w ramach Programu Działaj Lokalnie V, na realizację półkolonii "Poznajemy Tradycyjne Smaki Kociewia". Projekt kolonii dla 39 dzieci jest współfinansowany ze środków Polsko–Amerykańskiej Fundacji Wolności oraz Akademii Rozwoju Filantropii w Polsce we współpracy z Fundacją Pokolenia. Udało się nie tylko zorganizować pierwsze tego typu kolonie w Lignowach, ale i zakupić sprzęt do kuchni, szafki.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.