Facebook Google+ Twitter

Komiks o Chopinie trafi na przemiał

Wulgarny komiks o Chopinie, który polskiego kompozytora miał przybliżyć niemieckiej młodzieży, zostanie zniszczony - zapowiedział dziś Jan Borkowski wiceminister MSZ. - Mleko się rozlało, publikacja została wydana, a musi być teraz zniszczona - zapowiedział wiceszef MSZ.

 / Fot. plakat- Projekt, który był zatwierdzony na bardzo wstępnym etapie jako jeden w planie rocznych działań naszej palcówki w Berlinie, został zrealizowany w formie, która jest niedopuszczalna. Nie może być dystrybuowana publikacja, która miała służyć promocji Fryderyka Chopina, a tym samym i Polski - powiedział wiceszef MSZ Jan Borkowski. Zapowiedział też, że MSZ wyciągnie konsekwencje wobec tych, którzy na publikację zezwolili.

Bohaterem komiksu, przygotowanego przez Krzysztofa Ostrowskiego (lidera grupy Cool Kids Of Death) jest młody człowiek, nieco podobny do Chopina, który wraz ze swoim znajomym, skinheadem, przyjeżdża do więzienia, by tam dać koncert.

Ministerstwo Spraw Zagranicznych i polska ambasada w Berlinie sfinansowały wydawnictwo, które naszpikowane jest wulgaryzmami w stylu: "Na ch** on tam stoi?", "Gdzie jest ta ci**?", "J*** cweloholokaust".

MSZ zapowiedział, że komiks, który teraz trafił do magazynów, ostatecznie zostanie zniszczony.

Komiks o Chopinie nie będzie dystrybuowany

Krzysztof Ostrowski, autor komiksu, tłumaczył się dziś ze swej pracy. "Rysując ten komiks nie miałem świadomości, że może on być wykorzystywany w szkołach. Dowiedziałem się o tym przedwczoraj.[...] Pokazałem, co dzieje się w roku chopinowskim. Stąd akcja komiksu umiejscowiona jest m.in. w więzieniu. To decyduje o tym, że pojawiają się tam wyrażenia wulgarne, charakterystyczne zarówno dla środowiska więziennego, jak i środowiska muzyków, którzy to więzienie odwiedzają. Tak się po prostu tam mówi - wyjaśniał Ostrowski.

Chopin bohaterem japońskiej gry konsolowej

W projekcie wzięli udział uznani twórcy komiksów z Niemiec i Polski: Jakub Rebelka, Marcus „Mawil” Witzel, Jacek Frąś, Sascha Hommer, Krzysztof Ostrowski, Agata „Endo” Nowicka,
Andreas Michale, Patryk Mogilnicki, Jan-Frederik Bandel, Monika Powalisz, Grzegorz Janusz – podeszli do Fryderyka Chopina dość nieortodoksyjnie - czytamy na stronie wydawnictwa komiksu.

Czytaj też: Radosław Sikorski: ws. komiksu o Chopinie ambasada popełniła błąd

Chopinowskie murale na Tamce

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (21):

Sortuj komentarze:

aga warszawska
  • aga warszawska
  • 28.02.2011 10:50

Ps... 2. To jest też przykład - ten komiks - jak daleko w Polsce zaszły różne układy, układziki, znajomości. Pokazuje to zupełny upadek naszej kultury, opartej głównie na załatwianiu sobie dobrych fuch przez kolesiów.

Komentarz został ukrytyrozwiń
aga warszawska
  • aga warszawska
  • 28.02.2011 10:42

Ps... Autor tego komiksu powinien teraz oddać pieniądze, które za niego pobrał.

Komentarz został ukrytyrozwiń
aga warszawska
  • aga warszawska
  • 28.02.2011 10:37

Teraz nie dziwi mnie dlaczego ten komiks jest jaki jest, kiedy dowiedziałam się kto go przygotował, a mianowicie lider grupy Cool Kids Of Death. Mam jak najgorsze zdanie o członkach tej grupy i o ich muzyce. Jako muzycy, są zupełnie nieprofesjonalni (nie mówię tego bezpodstawnie, mam wykształcenie muzyczne). Zaś jako ludzie, są także poniżej krytyki. Kiedyś, byłyśmy z koleżanką z klubie Łódź Kaliska w Łodzi. Spotkałyśmy przypadkiem członków tej grupy. Jeden z nich, przyczepił się do mojej koleżanki w agresywny sposób, mówiąc jej, że nadaje się do spalenia w piecu, bo ma semicki wygląd. Koleżanka bardzo się wtedy wystraszyła i wyszłyśmy z tego klubu. Czy tak zachowują się normalni ludzie? To po prostu jakaś patologia. A osoba, która zamawiała ten komiks nie wiedziała z kim ma do czynienia?

Komentarz został ukrytyrozwiń
Lulu
  • Lulu
  • 23.02.2011 20:46

Przeniose z link takze tu moje komentarze:

W wiezieniu, jak chyba kazdy wie, sie grypsuje i sie przeklina (wiec zgadzam sie z tym, co mowi autor komiksu, Ostrowski). Nie wazne, czy obok siedzi profesor litereratury, ktory zamordowal swoja zone (nie mysle o prof. Miodku, tylko snuje fikcyjna opowiesc), czy pianista majacy umilic wiezniom pobyt w zakladzie. Wiezniowie klna na czym swiat stoi. Wiec w scenie wieziennej chyba powinny byc wulgaryzmy, inaczej byloby to zaklamane. Pragne przypomniec "Wojne polsko-ruska...." Maslowskiej. Tam blokersi rozwniez nie szczedza slow ordynarnych. A powiesc zostala uznana za bardzo dobra.

A Dorota Maslowska, mimo jej wulgaryzmow, nie jest jedyna polska autorka dobrze odbierana i ceniona na Zachodzie. Podobnie obchodzi sie niemieckojezyczna krytyka (by wymienic tylko te) z Wojciechem Kuczokiem i Andrzejem Stasiukiem (by wymienic tylko tych dwoch). U tej dwojki tez nie brakuje przeklenstw i bezposredniego jezyka.

Jesli chodzi o kompozytorow, to W. A. Mozart tez sobie lubil pofolgowac jezykowo. I nadal jest on najczesciej granym na swiecie kompozytorem. I jakos nikomu jego jezyk (ani np. erotyzm w niektorych operach) nie przeszkadza. Mowimy o sztuce i o wolnosci tworzenia. Polecam zatem mniej moze znanego Mozarta: http://www.emimusic.de/produkt/553869,0724358687828/walter_berry-der_heitere_mozart#1
Czlowiek inteligentny od razu odkryje w utworze "Difficile lectu mihi Mars" (czwarty na plycie) niemiecki zwrot "leck du mich im Arsch" (szczegolnie, ze podkreslaja to rytmicznie rozlozone akcenty muzyczne w utworze), co przelozyc mozna na polski jako "pocaluj mnie w dupe". A to tylko jeden z utworow, cala plyta jest zartobliwa i przerysowana jezykowo.

Mysle, ze powaznie trzeba by sie tez zastanowic nad tym, czy rzeczywiscie niszczyc publikacje. Historia wspolczesna pokazuje wiele haniebnych przykladow na niszczenie "niewygodnych" (z jakiego badz powodu) ksiazek. Zaden demokrata, zaden obronca wolnosci nie powinien wpisywac sie w te historie, a juz szczegolnie nie MSZ wywierajace nacisk na polska Ambasade w Berlinie.

Komentarz został ukrytyrozwiń
merlin
  • merlin
  • 23.02.2011 14:53

żałosne na co MSZ wydaje pieniądze podatników,ludzie muszą sie liczyć z każdym groszem,a tu prosze-"kultura" w wydaniu PO -marne to swiadectwo dla Polski.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Zle się stało że pojawiły się wulgaryzmy w przez Rząd promowanym komiksie! Nie dalej jak wczoraj czytałem w Wiadomościach25.pl wypowiedź prof. MIODKA że o swój język trzeba dbać! Widać autorzy komiksu o Chopinie link nie czytają;(( Inaczej by takich gaf nie popełnili!!
Z drugiej strony w Niemczech jest przyjęte że artyści wydają koncerty także za murami więzienia. To ma więźniów zaintegrować z powrotem do społeczeństwa! Jak by na to nie patrzeć, o "integracji" pisze i mówi się dużo w Niemczech - sam o tym już tutaj w komentarzach pisałem.
Uważam iż nastąpiło tutaj "międzynarodowe nieporozumienie":- Polacy są zbyt przejęci "rokiem Chopinowskim", to powoduje podwyższenie adrenaliny we krwi;)). Prawdopodobnie autorzy komiksu nie chcieli źle; - ale przenoszenie powszechnego języka spod budki z piwem do"integracji roku Chopinowskiego" w komiksach, nie może się sferom tzw.: "oficjalnym" podobać. To zrozumiałe Panowie artyści!!

Komentarz został ukrytyrozwiń
Roman Kożmiński
  • Roman Kożmiński
  • 23.02.2011 12:41

Zrobiono temu komiksowi reklame i być może pójdzie w drugim obiegu jak świeże bułeczki - tak czy siak ktoś i tak zrobi na tym kase ,tylko czy zrobi ten co powinien??

Komentarz został ukrytyrozwiń

@bartek wir - oj, nie przypisywałabym tego akurat aspektu działalności propagandowej MSZtu uwadze, lub nieuwadze rządu.
Wprawdzie ta sama drabina, ale szczebel inny i odpowiadaja za cały burdel poprostu ludzie, z których każdy piecze swoją pieczeń. Nie wyobraża Pan sobie chyba, że emisja materiałów propagandowych jest przedmiotem obrad rządu;
Przypuszczam, że znajomi królika załatwili zlecenie "wielkim" artystom i poszłooooo!

Komentarz został ukrytyrozwiń
RadioX
  • RadioX
  • 23.02.2011 10:40

Ocalmy komiks o Chopinie
http://www.facebook.com/pages/Ocali%C4%87-komiks-o-Chopinie/153186994740290

Komentarz został ukrytyrozwiń
bartek wir
  • bartek wir
  • 23.02.2011 10:25

Pani Jadwigo, jest niemal pewne że ten komiks ujrzy światło dzienne i tak jak Pani pisze zobaczymy po prostu środkowy palec autorów i wydawców.
Niestety zawsze znajdzie się jakiś oszołom który nie będzie wiedział co to znaczy odpowiadać za siebie.
Widzimy tutaj jasno system moralny rządu tego kraju.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.