Facebook Google+ Twitter

Konfitura truskawkowo-rabarbarowa

Sezon truskawkowy w pełni, wykorzystajmy więc ten czas i zatrzymajmy smak tych przepysznych owoców na dłużej. Zróbmy konfitury.

Konfitura domowa. / Fot. Ewa Krzysiak

Konfitura truskawkowo-rabarbarowa



Składniki

500g truskawek,
500g rabarbaru,
sok z 1 cytryny,
1kg cukru żelującego

Wykonanie

Po umyciu, osączeniu, usunięciu szypułek owoce zgnieść widelcem. Rabarbar umyć, pokroić w kawałki i dodać do masy truskawkowej. Posypać owoce cukrem żelującym. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na dużym ogniu ok. 4 minuty cały czas mieszając. Na koniec należy dodać sok cytrynowy i gorącą konfiturę przełożyć do słoików.

Jeśli mamy większą ilość owoców, należy zwiększyć i pozostałe proporcje.

A zimą wystarczy wyjąć ze spiżarki i jeść.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie:


Zobacz inne materiały



Komentarze (8):

Sortuj komentarze:

Tak Piotrze, nasyćmy się świeżymi truskawkami bogatymi w mikroelementy i witaminy.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ale, póki co, nasyćmy się świeżymi owocami...

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 17.06.2010 21:32

Nie zaglądałem tu przez kilka dni i chyba ominęła mnie ta wspaniała, słodka gościnka....

Komentarz został ukrytyrozwiń

Przepis jest prosty i wykonanie konfitur nie nastręczy trudności.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dzięki za przepis.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Mniaaaaam :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Przepis tak prosty, że nawet ja go mogę wykorzystać /5/

Komentarz został ukrytyrozwiń

Aż zatęskniłem za zimą ;)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.