Konfitura truskawkowo-rabarbarowa
Składniki
500g truskawek,
500g rabarbaru,
sok z 1 cytryny,
1kg cukru żelującego
Wykonanie
Po umyciu, osączeniu, usunięciu szypułek owoce zgnieść widelcem. Rabarbar umyć, pokroić w kawałki i dodać do masy truskawkowej. Posypać owoce cukrem żelującym. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na dużym ogniu ok. 4 minuty cały czas mieszając. Na koniec należy dodać sok cytrynowy i gorącą konfiturę przełożyć do słoików.
Jeśli mamy większą ilość owoców, należy zwiększyć i pozostałe proporcje.
A zimą wystarczy wyjąć ze spiżarki i jeść.
Smacznego!
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?