Facebook Google+ Twitter

Koniec ery jugosłowiańskich domen internetowych

  • Autor usunął profil

  • Data dodania: 2009-09-29 22:23

Chciałoby się rzec – Jugosławii koniec definitywny. 30 października z sieci znikną wszystkie domeny z rozszerzeniem „yu”, które są jedną z ostatnich sched po titowskiej federacji południowych Słowian.

 / Fot. PAP/ JakubowskiPod koniec października wszystkie domeny z rozszerzeniem „yu” zostaną wyłączone. Ich miejsce mają zająć, obecnie już dość popularne domeny z rozszerzeniem „rs”. Tym samym zniknie jedna z ostatnich pamiątek po byłej Jugosławii.

Krajowy rejestr domen internetowych w Serbii (RNIDS) zwrócił się z prośbą do swojego międzynarodowego odpowiednika o wydłużenie terminu wyłączenia domen o około miesiąc. Jak twierdzi jedna z pracownic RNIDS, Elena Opacić, obecnie jeszcze wielu użytkowników nie jest gotowych do takiej zmiany. Według niej oznacza to, że 30 października może zostać wyłączonych około 4000 domen, które nie zostały przeniesione na rozszerzenie „rs”.

Domena „yu” została utworzona w 1989 roku, kiedy istniała jeszcze socjalistyczna Jugosławia. Po jej rozpadzie w latach 1991-1992, większość byłych republik związkowych przeszło na nowe domeny, zaś rozszerzenie „yu” używane było głównie przez Serbię.

Źródło: news.bbc.co.uk

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (3):

Sortuj komentarze:

Pięć gwiazdek. Jak dawno nie słyszalam nazwy "Jugosławia". Swoją drogą od dziecka uważałam, że to pięknie brzmiąca nazwa... A domen żal. Zastanawiam sie kiedy ludzie dostrzegą, że przestrzeń internetowa stała się elementem naszej historii...

Komentarz został ukrytyrozwiń

U kak żal.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Moim zdaniem nie powinno sie wylaczac tej domeny. Kto mial to niech ma. Conajwyzej mozna bylo nie zakladac nowyh ale nie wylaczac.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.