Facebook Google+ Twitter

Konkurencja dla kremówek papieskich

Już dziś w Warszawie otwarcie znakomitej cukierni, której wypieki będą prawdziwą konkurencją dla kremówek papieskich. A wszystko za sprawą tajemniczej hrabiny i jej jabłecznych wyczynów, docenionych niedawno na francuskiej ziemi.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4d/Gilette.jpg / Fot. commons.wikiI Nagrodę na tegorocznym Festiwalu Cukiernictwa w Gilette, małym prowansalskim miasteczku, zdobyło ciastko o nazwie "Comtesse Charlotte", po polsku "Hrabina Szarlota". Jest to nadzwyczajny jabłecznik, przygotowany według przepisu pewnej anonimowej osobistości. "Comtesse Charlotte" otrzymała w konkursie koronę z dziewięcioma diamentami, która to natychmiast została zarejestrowana jako logo dla sieci otwieranych w całej Europie cukierni "Pod 9 Diamentami".

Dzisiaj w południe w Warszawie na rogu ulicy Karowej i Krakowskigo Przedmieścia, obok Pałacu Prezydenckiego, odbędzie się uroczysta inauguracja pierwszej z dziewięciu otwieranych w Polsce cukierni "Pod 9 Diamentami". Lokalizację wybrano nieprzypadkowo, nie tyle ze względu na skojarzenia związane z nazwami ulic, ale przede wszystkim ze względu na bliskość sławnych, muzealnych i rządowych budowli warszawskich oraz ich mieszkańców i użytkowników.

Piąta edycja konkursu Dziennikarz Obywatelski 2010 Roku trwa! Dołącz, wygraj 10 tysięcy



Wikipedia-korona hrabiowska stosowana w Austrii, Belgii, Francji, Hiszpanii, Niemczech, Polsce, Rosji i Włoszech ttp://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Horona_hr.png&filetimestamp=20080927203458 / Fot. ttp://pl.wikipedia.org/Swoje przybycie na uroczyste warszawskie otwarcie zapowiedziała pierwsza dama wypieków jabłkowych, nazywana wśród cukierników Madame la Comtesse Jabłecznikowa. Twórczyni tego 'nieba w gębie' będzie osobiście częstować przybyłych klientów swoim najsławniejszym, ukoronowanym specjałem. Jak wieść niesie, owa tajemnicza dama jest urodzoną hrabiną, a przepisy na smakołyki jabłkowe dostała w spadku po swojej bardzo sławnej babce i jeszcze sławniejszej prababce, na temat których uparcie jednak milczy.

W asortymencie cukierni "Pod 9 Diamentami" znajdą się: "Mazurek jabłkowy Fryderyka", "Jabłka w cieście hr. Marii Walewskiej", "Smażone jabłka Księcia Pepi", "Jabłecznik Franciszka Józefa, "Jabłkowe delicje cesarzowej Sisi" i "Habsburski placek z jabłkami". Wśród całego asortymentu króluje oczywiście znakomita "Comtesse Charlotte".

Wiadomości24 dowiedziały się poufnie, że jeśli polskie jabłka nabiorą europejskiego szlifu, to i one staną się materiałem do wyrobu specjałów Comtesse Jabłecznikowej.
Co ważne, podczas dzisiejszego otwarcia będzie można wpisywać do specjalnej księgi własne propozycje lokalizacji następnych cukierni oraz wziąć udział w losowaniu nagrody w postaci bonów na zakup imponującej ilości "Comtesse Charlotte". Cukiernia będzie otwarta do godziny 21:00.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (19):

Sortuj komentarze:

Amatorow patriotycznej szarlotki napewno nie zabraknie. Test przed wyborami ...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Był ktoś? Czy jabłecznik Komorowskiego nadal ma powodzenie?

Komentarz został ukrytyrozwiń

:)))

Komentarz został ukrytyrozwiń

dziękuję za wpisy, cieszę się, że kwiecie zaczęliśmy z uśmiechem i humorem....
a swoją drogą ciekawe, czy ktoś pobiegł tam.
słyszałam, że tak. ;)))

Komentarz został ukrytyrozwiń
Grzegorz B.
  • Grzegorz B.
  • 02.04.2011 00:36

Wielka szkoda że to żart ... bo każde ciasto z jabłkiem, a zwłaszcza klasyczna szarlot(k)a jest smaczniejsze i ZDROWSZE niż kremówka, nawet papieska !
Grzegorz B.

Komentarz został ukrytyrozwiń
Natla
  • Natla
  • 01.04.2011 22:20

Hi, hi, dałam sie nabrać, juz chciałam komentować,ale.....no tak 1.04. :D
Dobre. A chciałam skomentować pytaniem: czym to sie mogą te wspaniale nazwane jabłka w ciastach różnić od tych, które znamy, a nawet same wypiekamy? :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Basienko...zakładam na 100%, że to świetny autorski wkręt prima-aprilisowy +5

Komentarz został ukrytyrozwiń

:))))

Komentarz został ukrytyrozwiń
Janka
  • Janka
  • 01.04.2011 17:53

Nic nie jest w stanie dorównać "Kremówkom Papieskim".Cała reszta to podróbki,lub naśladownictwo nieudolne...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Konkurencja nie tylko dla kremówek!
Ja będę w rozterce dokąd pójść; bowiem dotąd pączki od Bliklego przedkładałam nad inne
pieszczące podniebienie specjały.
Jeśli "Comtesse Charlotte" na bazie renet.... to kto wie, czy nie zmienię cukierni :)))

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.