Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

796 miejsce

Koński biznes. Rolnicy zarabiają na hodowli koni rzeźnych

  • Źródło: Dziennik Łódzki
  • Data dodania: 2007-02-13 11:44

W regionie łódzkim lawinowo rośnie liczba rolników, którzy przestawiają się z hodowli świń na konie rzeźne. Powody są proste: kilogram koniny jest trzykrotnie droższy od wieprzowiny, a importerzy z Włoch, Francji, Belgii i Hiszpanii skupują ją na pniu.

Fot. Sławomir Orlicki/ Dziennik ŁódzkiGrzegorz Misztal z Piotrkowskiej Izby Rolniczej szacuje, że w każdej gminie przynajmniej kilkudziesięciu rolników przestawiło się na hodowlę koni zimnokrwistych. W łódzkim oddziale Polskiego Związku Hodowców Koni zarejestrowanych jest już około 1000 osób.

Monika Poczta, hodowca koni z Żytowic pod Konstantynowem Łódzkim, mówi, że regularnie przyjeżdżają do niej rolnicy z zimnokrwistymi klaczami, by pokryć je rodowodowym ogierem. Nie ukrywają, że źrebaki pojadą do włoskich i francuskich rzeźni. To przykre, ale trudno im się dziwić, skoro za kilogram żywca końskiego dostają 7 – 9 zł, a za źrebaka nawet 10 zł. Dla porównania, kilogram żywca wieprzowego w skupie kosztuje 3,20 zł.

Właściciel gospodarstwa pod Skierniewicami (dane do wiadomości redakcji), który właśnie przestawił się na hodowlę koni, zdradza, że w praktyce przebicie na kilogramie mięsa jest jeszcze wyższe. – W ciągu roku waga źrebaka konia zimnokrwistego może dojść nawet do 500 kg. Nakłady są niewielkie, bo początkowo źrebak żywi się głównie mlekiem klaczy. Jeśli sprzedaje się go bezpośrednio firmie włoskiej, można za niego dostać nawet 5 tys. zł. Tyle można dostać za 15 świń, a koszty ich hodowli są znacznie wyższe.

Działacze organizacji ekologicznych krytykują wysyłanie koni na rzeź. Twierdzą, że część rolników w pogoni za szybkim zyskiem ogranicza ruch źrebakom, by jak najszybciej przybierały na wadze, a konie są transportowane w skandalicznych warunkach.

Mimo że organizacje Viva, Gaja i łódzkie AnimAlia zebrały już prawie 500 tys. podpisów pod obywatelską inicjatywą ustawodawczą, zmierzającą do skreślenia koni z listy zwierząt rzeźnych, Polska ciągle jest największym w Europie eksporterem koniny. Szacuje się, że do Włoch, Francji, Belgii i Hiszpanii eksportujemy rocznie około 40 – 50 tys. żywych koni na rzeź oraz blisko 10 tys. ton półtusz i mrożonej koniny.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (8):

Sortuj komentarze:

Beata S
  • Beata S
  • 15.09.2011 19:09

Jak jest taka kolej rzeczy to kanibale też powinni jeść to co lubią a co do klaczy jak się ktoś decyduje na hodowle koni to się trzyma klacze osobno jeszcze nie widziałam żeby klacz rozwaliła normalne ogrodzenie a poza tym po co rozmnażać jak się potem nie ma co z nimi robić a Konie to szlachetne zwierzęta najpierw się na nich jeździ użytkuję a potem jak małe dzieci znudzone zabawką wyrzucacie a tak ap ropo czy ze świnką chodzi się na spacery trenuje uczy lonżuje i przede wszystkim to chyba te najwspanialsze najbliższe człowiekowi zwierze jakim są konie najbardziej cierpią tortury

Komentarz został ukrytyrozwiń
Skirmunt Kumatowic
  • Skirmunt Kumatowic
  • 03.08.2011 15:55

Jedzenie lub niejedzenie koniny jest kwestią kulturową i wyborem każdego konsumenta.Ciskanie gromów na konsumentów i producentów koniny to przejaw ignorancji i zacietrzewienia.Dlaczego koń w założeniu jest lepszy od świń czy bydła?Jeśli dla tego że jest zwierzęciem pociągowym to przypomnę że woły również (jeszcze w wielu krajach świata), osły podobnie a robią z nich salami...Zgadzam się i popieram sprzeciw wobec łamania przepisów dot. transportu i humanitarnego przewozu oraz traktowania i uważam że kary powinny być dotkliwe wobec idiotów bez wyobraźni którzy dostarczają dodatkowych cierpień zwierzętom przed ubojem.
Nie dajmy się jednak zwariować, nie chcę być ograniczany w wyborze mięsa które będę spożywał i nie chcę aby ograniczano innych.Nie dam sobie też narzucić woli mniejszości tylko dla tego że głośno krzyczy.To tak jakbym będąc Hindusem zaczął w Polsce lobbować na rzecz wykreślenia krów z listy zwierząt rzeźnych...

Co do stwierdzenia że w krajach UE nie mają racji byto cyrki to jest ono nieprawdziwe.Świadczy o tym choćby Międzynarodowy Festiwal Cyrku w Monte Carlo...

Komentarz został ukrytyrozwiń
Emilia P
  • Emilia P
  • 15.06.2011 21:52

Ci ludzie to nie ludzie.
Zbierałam podpisy w szkole i zachęcam do tego wszystkich, którzy ukończyli 13 lat! (viva.org)

Komentarz został ukrytyrozwiń
Jurek Rolnik
  • Jurek Rolnik
  • 26.05.2011 20:02

Proszę powiedzieć, co maja robić rolnicy z tymi końmi ja mam ich juz 45 i coś będę musiał z nimi zrobić a tu nikt nie chce kupić koni jest ich w Polsce za dużo ja hoduje konie od 20 lat, ale na dzień dzisiejszy jeszcze 5 maksymalnie mogę mięć później nie będę w stanie dla nich wyprodukować paszy, bo mam za małe gospodarstwo to, co mam je głodzić, ale hodować - wiec spokojnie z tym chóralnym NIE. Chowałem konie na konie użytkowe do rekreacji do sportu, ale dziś juz nikt nie chce koni kupować a klacze sie źrebią i nie ma na to rady. Jak klacz jest w rui to potrafi rozwalić ogrodzenia wyprowadzić stado narobić w okolicy szkód u sąsiadów w polach i szukać ogiera. Wiec lepiej jak jest swój na padoku, zatem proszę was nie wszystkich mierzcie jedną miarką niektórzy z konieczności zdaja konie na rzeź ja za dwa lata jak nic sie nie zmieni też z bólem serca będę musiał. Wiec fanatyczne hasła można wznosić a życie pisze swoje scenariusze. Krzyk był o lisy i futra z lisów dziś populacja lisa tak wzrosła a ze brak drobnej zwierzyny, brak bażantów, kuropatw, zajęcy, lis przetrzebił drobną zwierzynę w nadmiarze też zarzucano myśliwym ze dla zysku dziś myśliwy nie chce patrzeć na lisa, ale lis na resztki zwierzyny drobnej chętnie patrzy a z braku takowej szpera po śmietnikach w mieście. Panie Boże jak ja nie cierpię fanatyków tak już Pan Bóg ten świat urządził, że jedno dzięki drugiemu żyje my jemy zwierzęta nas zjedzą robaki. Bo też chcą żyć. Jedni jedzą konie lub słonie ,inni świnki jeszcze inni roślinki - które też cierpią jak się wyrywa im korzenie i kroi na plasterki czy w kostkę wiec od dziś nie jemy nic???. A to prawda ze transport koni będzie trzeba wziąć pod lupę

Komentarz został ukrytyrozwiń
Adrian Laska
  • Adrian Laska
  • 08.04.2011 15:51

To straszne co ludzie robią z tymi pięknymi zwieżętami .Gdyby nie konie polskie rolnictwo dawno by upadło.

Komentarz został ukrytyrozwiń
AGNIESZKA GOLCZ
  • AGNIESZKA GOLCZ
  • 15.03.2011 19:09

TAK KONIE SA PRZEWOZONE W SKANDALICZNYCH WARUNKACH TO KOSZMAR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!NAJWYZSZY CZAS BY TO SIE WRESZCIE SKONCZYLO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!JESTESMY KRAJEM EUROPEJSKIM JEDNAK DZIEJA SIE TU RZECZY JAKIE MAJA MIEJSCE W KRAJACH TRZECIEGO SWIATA,NADAL EGZYSTUJA W POLSCE CYRKI,W ZADNYM KRAJU KTORY JEST W UNI NIE MAJA ONE RACJI BYTU A U NAS WCIAZ TAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!WIEC CZEMU TU SIE DZIWIC? W POLSCE WCIAZ ZBYT MALO ROBI SIE DLA DOBRA ZWIERZAT. OBY HANDEL KONMI ZNIKNAL NA ZAWSZE!

Komentarz został ukrytyrozwiń

*Nakłady są niewielkie, bo początkowo źrebak żywi się głównie mlekiem klaczy. * - a to ciekawe ekonomicznie... Klacz daje mleko oseskowi, zatem koszty produkcji sa pomijalne. Bo mleko za darmo... Ciekawe...
Gdyby za psinę płacono 20 zł/kg to pewnie byśmy byli producentem piesków, choćby dla Azjatow...
A Polki wychodzące za Włochow itp. to muszą przyrzadzać potrawy z tych szlachetnych zwierząt?

Komentarz został ukrytyrozwiń

:(
Czego to ludzie nie zrobią dla zysku?!Nie jadłam nigdy koniny,ale raczej nie mam ochoty.Zresztą jem coraz mniej mięsa.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.