Facebook Google+ Twitter

Konsumencie, dlaczego żywność ekologiczna?

Dzisiaj dużo uwagi poświęca się kwestii prawidłowego odżywiania, jednak nadal zbytnio lekceważy się problem źródła pochodzenia żywności. Niebagatelnym zagadnieniem jest sposób uprawy roślin, karmienie i traktowanie zwierząt.

W rolnictwie ekologicznym uprawia się ziemię bez stosowania syntetycznych środków chemicznych(nawozów mineralnych i pestycydów). Hodowla zwierząt oparta jest na paszach pochodzących z własnego gospodarstwa, natomiast niedobór uzupełniany jest paszami ekologicznymi z dopuszczalną domieszką konwencjonalnych. Nie wolno stosować pasz syntetycznych oraz stymulatorów wzrostu.Konieczne jest przestrzeganie zasady dobrostanu zwierząt.

W przetwórstwie ekologicznym natomiast minimum 95 proc. surowców musi pochodzić
z produkcji ekologicznej. Pozostałe 5 proc. stanowić mogą dodatki, które są dozwolone do stosowania. Zabrania się konserwacji produktów spożywczych przez napromieniowanie i jonizację.

Żywność ekologiczna musi spełniać wszelkie wymogi zdrowej żywności, a ponadto certyfikat gwarantuje, że te produkty pochodzą od producentów i przetwórców, będących pod stałym nadzorem jednostki certyfikującej, akredytowanej przez Polskie Centrum Akredytacji upoważnione przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.Zakład przetwarzający żywność ekologiczną przed rozpoczęciem swojej działalności jest odbierany przez Terenową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną, pod względem norm sanitarnych i właściwej infrastruktury wyposażenia.

Zastanawiając się nad tym co będziemy spożywać, warto wiedzieć, że żadna dziedzina ludzkiej działalności, nawet medycyna nie ma takiego wpływu na zdrowie człowieka, jak rolnictwo, bowiem w 54proc. nasz dobrostan uzależniony jest od naszego stylu życia(w tym odżywianie),w 21 proc. od czynników środowiskowych(w tym jakość żywności), w 15.proc. od czynników genetycznych, w kolejnych 15 proc. od usług medycznych.

Rośliny hodowane metodami ekologicznymi zawierają o 28,7proc. więcej witaminy C, związków fenolowych więcej o 119,3 proc., mają także zwiększony odsetek fosforu i magnezu, witaminy B, lizyny, antyoksydantów (opóźniających procesy starzenia organizmu). Odznaczają się też większą zawartością suchej masy, w związku z czym lepiej się przechowują.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

Przystąpienie do Uni oraz implementowanie obowiązujących tam norm jakości spowodowało drastyczne obniżenie jakości żywności w naszym kraju. Przemysłowy chów zwierząt jak i wielkoobszarowa gospodarka przyczyniają się do obniżania jakości. Unia nie zwraca uwagi na rangę i wagę zdrowej żywności, niestety. Z pewnością wydajność gospodarstw nie korzystających z "dorobku cywilizacyjnego" w tym zakresie byłaby niższa, lecz czy stałe obniżanie poziomu naszej osobniczej odporności jak i trucia organizmów naszych i naszych dzieci nie byłoby wystarczającym powodem do powrotu do źródeł. Ciekawe, że media i ekolodzy nie zajmują się tymi zasadniczymi dla naszego bytu sprawami, ściśle powiązanymi przecież z jakością naszego środowiska.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ciekawy tekst. Niestety nie każdy może się ekologicznie odżywiać.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.